Végre párban lesznek a gyermekek

Amíg három gyermek van a családban, addig valahogy egy közülük mindig kiszorul a játékból – általában a legkisebb. Anyaként ezért számtalanszor kell megbirkóznunk a kiközösítés problémájával. Azonban mikor megérkezik a negyedik csemete, végre párba rendeződhetnek a gyermekek, ami nagyban megkönnyíti a szülők életét is. Csak ki kell várni, míg a legkisebb is felnő a feladathoz, és tényleg be lehet vonni a játékba.

Több segítség a nagyobb testvérektől

Mire a negyedik baba megérkezik, valószínűleg az első- és/vagy másodszülött gyermek már elég idős ahhoz, hogy segítsen nekünk az újszülött körüli teendőkben. Ez még akkor is nagyon sokat jelenthet, ha csak annyit tesznek, hogy odahozzák nekünk a tiszta pelenkát, a cumisüveget, vagy vigyáznak a picire, amíg mi elmegyünk mosdóba.

Szoba és autó kérdés

Míg három gyermekkel – főleg, ha nagy a korkülönbség közöttük – kissé bonyolult lehet kitalálni, hogy ki melyik szobában aludjon és még sértődés se legyen belőle, addig négy lurkó esetén kicsit egyszerűbb a helyzet, hiszen ketten-ketten vehetnek birtokba egy-egy szobát. Ami az autót illeti, ha eddig elfértünk egy ötajtós autóban, most eljött az ideje, hogy beszerezzünk egy nagyobb járművet. Nagy szerencse, hogy július 1-je után egy legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50 százalékának megfelelő) támogatást igényelhetünk a Magyar Államkincstártól.

Kedvezmények garmada

Jó hír, hogy 2020 januárjától soha többé nem kell személyi jövedelemadót fizetnie a keresete után annak az édesanyának, aki legalább négy gyermeket felnevelt vagy jelenleg nevel, és annak sem, aki január 1-je után vállal négy vagy több gyermeket. Ez azokra az anyukákra is vonatkozik, akik örökbe fogadtak gyermeket. Sőt, akkor sem törlődik ez a kedvezmény, ha már mind a négy gyermek betöltötte a 18. életévét.