2021 decembere és 2022 májusa között összesen 151 562 látogató kereste fel a csalad.hu oldalon elérhető Családtámogatási Kalkulátort – derült ki a Családbarát Magyarország Központ szakmai igazgatósága által készített elemzésből. A kalkulátort a Központ azzal a céllal indította, hogy segítsen a családosoknak és családot tervezőknek eligazodni a mára igencsak széleskörűvé duzzadt családtámogatások „útvesztőjében”. Mindössze néhány kérdést kell megválaszolni, és a kalkulátor kilistázza a számunkra legmegfelelőbb támogatásokat az aktuális élethelyzetünk figyelembevételével. Mindezt természetesen teljesen anonim módon.

Az elemzés eredményei azt mutatják, hogy a kalkulátort használók több mint 70%-a házasságban él. Jóval kevesebb, ám közel hasonló arányú, 15-15% körüli az egyedül és az élettársi viszonyban élő látogatók száma. Úgy tűnik, a nők azok, akik egyre inkább felkeresik a Családtámogatási Kalkulátort. Már induláskor valamivel több mint 50% volt az arányuk, és ez szinte minden hónapban kicsit tovább emelkedett. Tavaly májusban elérte a 65%-ot.

Ha az életkort nézzük, akkor egyértelműen kirajzolódik, hogy a felhasználók többsége 26-35 és 36-45 év közötti. A gyermekek számát tekintve pedig az egy- és kétgyermekes családok teszik ki a kalkulátort használók kétharmadát. A háromgyermekes és gyermektelen érdeklődők aránya nagyjából megegyezik (15%). Míg 2021 decemberében és 2022 januárjában kétszer annyian voltak, akik szerettek volna még gyermeke(ke)t vállalni, ez az arány februárban elkezdett megfordulni és 2022 április-májusára már kétszeres lett azoknak az aránya, akik nem terveznek családbővítést. Világosan kitűnik az elemzésből az is, hogy a gyermekvállalást tervező kalkulálók közül senki sem szeretne örökbe fogadni. Ami a foglalkoztatottságot illeti, a válaszolók többségének (80%) több mint 3 éve van munkája, a munkanélküliek és kevesebb mint fél éve dolgozók aránya pedig meglehetősen alacsony (5-8%). Emellett a kalkulátort felkeresők kétharmada saját ingatlannal rendelkezik.

A legtöbben ingatlan felújításhoz keresnek támogatást  

A vizsgált félév alatt 4 hónapban is a keresések első helyén végzett az Otthonfelújítási kölcsön és támogatás. Észrevehető az alapján némi váltakozás, hogy éppen melyik támogatási formák voltak elérhetőek. Ennek megfelelően 2021 decemberében a családi adókedvezmények és az SZJA visszatérítés voltak a legnépszerűbbek, míg májusra az ingatlanvásárláshoz, -felújításhoz kapcsolódó támogatások kerültek az első helyre. Ha az összes keresést nézzük, a CSOK, a Falusi CSOK, valamint az Otthonfelújítási kölcsön és támogatás címszavak adták a keresések 37%-át. Nagyságrendileg hasonló számban kattintottak a kalkulátor használói a Családi adó- és járulékkedvezmény, valamint az SZJA visszatérítés kategóriákra is.