A Start program keretében innovatív vállalkozói ötletek megvalósítására pályázhatnak a 18 és 35 év közöttiek - jelentette be Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

Kiemelte: az induló vállalkozásoknak szóló programot tavaly írták ki először, akkor több mint 100 fiatal pályázott ötletekkel, amelyekből 19 elképzelés megvalósítását segítették; idén már másodszor lehet jelentkezni. 

A Nemzeti Tehetség Program - amelyhez a startup program is tartozik - keretében összességében évente 300-350 ezer fiatalt támogatnak, a program létrehozása óta eltelt 14 év alatt 19 ezer projekt keretében összesen 33 milliárd forintot helyeztek ki - mutatott rá. 

Az államtitkár jelezte, hogy jelenleg az egészségügyi-szociális területen, a zöld témakörben várják a vállalkozói ötleteket, továbbá olyan elképzelések megvalósulását támogatnák, amelyek közösségi problémákra nyújtanak megoldást. A program egyedisége abban áll, hogy nem csak anyagi támogatást, hanem összetett szakmai felkészítést is nyújtanak a nyerteseknek. 

Arra is kitért, hogy az innováció a minisztérium szerint a legfontosabb kihívás a 21. században. Éppen ezért a vállalkozói képességeket - alkalmazkodás, rugalmasság, hosszú távú tervezés, stratégiai gondolkodás, folyamatos tanulás és az eladás képessége - külön tehetségként kezelik - tette hozzá.  

Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője elmondta, hogy a húsz kiválasztott ötlet gazdája egyenként 3 millió forintos kezdőtőkét nyer el, továbbá részt vehet a Design Terminállal közösen szervezett vállalkozási képzésen. Ezt követően miden résztvevőnek esélye nyílik arra, hogy további 5 millió forint támogatásban részesüljön, így még közelebb kerüljön "álmai vállalkozásához.

A két fődíjast jövő év márciusának végén egy szakmai zsűri választja ki. 

A pályázatokat idén december 20-ig lehet benyújtani, a program részleteiről a startprogram.designterminal.org honlapon lehet tájékozódni - mondta az ügyvezető a sajtótájékoztatón.