A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.    

Az NTP egész novemberben aktív közösségimédia-kampánnyal, az országos médiában megjelenő interjúkkal, a tehetséges fiatalok bemutatásával, valamint Szolnokról mint a tehetségek városáról készített filmmel hívja fel a figyelmet az önkormányzatok tehetségtámogató munkájára. Számos jó példát ismerünk arra, hogy egy helyi közösség, önkormányzat milyen formában tudja segíteni a helyben élő, kiemelkedően tehetséges gyermekeket, fiatalokat. Több település ösztöndíjakkal és elismerésekkel igyekszik segíteni a fiatalok tehetségének kibontakozását, valamint bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a különböző kulturális, művészeti vagy sportterületeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyermekeknek, csoportoknak és közösségeknek. A helyi tehetségtámogatás hónapja kampányának célja ennek a támogató háttérnek a megismertetése.

Szolnok, a tehetségek városa

Idén a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal jutalmazott települések közül Szolnok a sokszínűsége miatt került a helyi tehetségtámogatás hónapjának fókuszába. A városban kiemelkedően sokoldalú a tehetséggondozás, sokféle területen foglalkoznak a tehetségekkel, éppen ezért lettek az NTP közösségimédia-felületein megjelenő film főszereplői. A filmben megjelenő, kiemelkedő eredményekkel büszkélkedő tehetségek példáján keresztül is megmutatkozik, hogy mekkora jelentősége van a tehetséggondozásban a támogató környezetnek és az odafigyelésnek, mennyire fontos a biztatás és szakmai támogatás, amely hozzájárul a fiatalok fejlődéséhez és kiteljesedéséhez.

Szolnok mint a 2022-es év egyik Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal kitüntetett települése, rendszeresen él az NTP adta támogatási lehetőségekkel. A támogatásból olyan fiatalokat és tehetségeket segítő programokat, ösztöndíjakat tudnak megvalósítani, amelyek a helyi középiskolákból, gimnáziumokból vagy a szakképzésből kikerülő fiatalokat támogatják az elhelyezkedésben és a továbbtanulásban. A szakképzés befejezése után a fiatalok a tehetségüknek és a kiemelkedő tehetséggondozásnak köszönhetően el tudnak helyezkedni a szakmájukban, a szakközépiskolát és gimnáziumot végzetteknek pedig több mint 80%-a jut el egyetemre, főiskolára.

A szolnoki önkormányzat többek között támogatja Magyarország elsőként megalakult amatőr néptáncegyüttesét, a Tisza Táncegyüttes Művészeti Egyesületet, a vizuális művészetükkel a város szépítésében is aktívan részt vevő VIZU Művészeti Iskolát, valamint a szakképzésben élen járó és tehetséges fiatalokat felkaroló intézményt, a Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskolát. Itt tanul a kiemelkedő szorgalmú és tehetségű Balogh Zoltán Sándor, aki szakmai versenyen elért első helyezéssel büszkélkedhet autó- és repülőgép-szerelési ismeretek vizsgatárgyból. Emellett az olyan sporttehetségekre is figyelmet fordítanak, mint a Szolnoki Kajak-Kenu Klub világbajnokságokon is eredményesen szereplő növendékére, Kiss-Bakta Imola Johannára. 

Mert a tehetség számít! – A Nemzeti Tehetség Program országos munkája

Az NTP évente 300-350 ezer hazai és külhoni magyar fiatalt ér el közvetlenül és a támogatott szervezeteken, programokon keresztül közvetett módon. Az NTP indulása óta eddig közel 19 ezer projekt támogatásáról született döntés, több mint 34 milliárd forint összegben. A hazai költségvetésben rendelkezésre álló forrás alapját az 1%-os adófelajánlások adják, de az összeget a kormány 2015 óta minden évben kiegészíti. Az adóbevallás során bárki nyilatkozhat úgy, hogy adója második 1%-át a Nemzeti Tehetség Program számára ajánlja fel, ezzel felkarolva és támogatva a tehetséges magyar fiatalokat.