Járványhelyzet

– Továbbra sem tűnik indokoltnak, hogy bármilyen járványügyi korlátozásban gondolkodjunk az eddigiekhez képest – kezdte Novák Katalin. – Bízunk abban, hogy minél többen veszik fel a védőoltást, annak érdekében, hogy a jövőben is garantáltan a régi mederben folyhasson az életünk.

Diákhitel Plusz

Az operatív törzs javaslatai alapján ezúttal a felsőoktatáshoz kapcsolódóan születtek fontos döntések.

– Meghosszabbítjuk a Diákhitel Plusz igénybevételének a lehetőségét. Október 1-től ismét elérhető lesz a Diákhitel Plusz a felsőoktatásban és a felnőttképzésben – bizonyos keretek között – tanuló hallgatók számára – jelentette be a miniszter. Utalt arra, hogy ez egy 500 ezer forintos, szabad felhasználású, kamatmentes kölcsön, amelyet a kormány tavaly május 1-én vezetett be.

– Természetesen erre a formára is vonatkoznak a hiteligénylő hölgyek gyermekvállalása esetén a különböző törlesztési kedvezmények – fűzte hozzá Novák Katalin.

Beszámolt arról is, hogy számos magyar diák tanul az Egyesült Királyságban, ők a brexitet követően nem vehetnék igénybe a Diákhitel 1 szolgáltatását. A kormány döntésének értelmében azonban mindazok, akiknek 2021. január 1-e előtt már fennállt a jogviszonya, a továbbiakban is jogosultak lesznek a támogatásra, nem esnek el ettől.

Otthonteremtés

– A mai napon jelenik meg az a rendelet, amely az otthonteremtés szabályait bővíti, teszi még többek számára gyorsabban és könnyebben elérhetővé – tudatta a családügyi miniszter.

– Az Otthonteremtési támogatás minden eleme rendkívül népszerű, a CSOK, az Otthonfelújítási támogatás, illetve a hozzá kapcsolódó kölcsönök, ahogy a Babaváró támogatás is sok fiatal számára nyújt könnyebbséget, amikor családalapításról gondolkodik. A veszélyhelyzetre reagálva és az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve újabb döntések születtek. A CSOK esetében a veszélyhelyzet idején lejáró gyermekvállalási határidők egységesen kitolódnak 2022. június 30-ig. Nem szeretnénk, ha a világjárvány káros következményeit a családok szenvednék el – hangsúlyozta Novák Katalin.A gyermeket nevelők a házastárs halála, tragikus elvesztése esetén özvegyként beszámíthatják az elhunyt társadalombiztosítási jogviszonyát az Otthonteremtési támogatásokba, illetve jelentősen bővül azoknak a beruházásoknak a köre, amelyekre otthonfelújítási támogatás vehető igénybe. Látás- és hallássérültek, autisták életét megkönnyítő fejlesztésekre is felhasználható az összeg, emellett kültéri lépcső kialakítására, felújítására és külső, elektromos munkálatok elvégzésére is kérhetik a családok. A mezőgazdasági őstermelők, ha családjukkal ugyanazon az ingatlanok laknak és gazdálkodnak, bizonyos esetekben jogosultak lesznek CSOK-ra.

Felsőoktatás

A felsősoktatási tanév indulásáról Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára számolt be.

– Köszönhetően a sikeres járványkezelésnek, a megszokott módon zajlik az oktatás, ajánlásokkal segítettük az intézmények munkáját a mindennapokban. Augusztus végéig a felsőoktatási hallgatók 80%-a megkapta az oltást, de természetesen tovább szeretnénk növelni az arányt, illetve a külföldi hallgatók számára is elérhetővé tettük az oltást – tudatta az államtitkár.

(illusztráció: Förster Tamás, fotó: https://www.facebook.com/csaladesifjusag)