– A karácsonyra hangoldódás elképzelhetetlen lenne nálunk anélkül, hogy anyukámnál összegyűlünk adventi koszorúkat és újabban grincsfákat készíteni. Ez már egy igazi családi tradíció, amiben a lányom és a húgom is részt vesz – meséli Andi.  

A csalad.hu újságírója azt is elmesélte, hogy számára az adventi időszak a ház és a kert feldíszítésével folytatódik, amit azért igyekszik anélkül csinálni, hogy túlzásokba esne.  

– Szintén hagyomány, hogy a Szentestét anyukámnál tölti a család, az ő ünnepi menüje és sütemény arzenálja felülmúlhatatlan. Karácsony napjain barátokkal vagy ritkábban látott családtagokkal, unokatestvérekkel találkozunk – mondta, hozzátette, hogy időnként egy-egy színházi vagy mozis programot, vagy egy kis wellness pihenést is beiktatnak.    

Új hagyományok születőben        

– 2020 karácsonyáig a szüleimmel, nagymamámmal és a bátyámmal ünnepeltem, de az utóbbi két évben már a párommal együtt töltjük a Szentestét. Mivel ez lesz idén a harmadik közös karácsonyunk, még nincs igazán kialakult szokásrendünk – meséli Dóri.  

A szerkesztőség adminisztrációs munkatársa azt is elárulta, hogy számára az ünnep legkedvesebb része mindig a közös karácsonyfa-díszítés, illetve az esti társasjátékozások.

Gyerekkori emlékek

– Az ajándékokat a szüleim mindig elrejtették az egyik szoba szekrényében. Azt hitték, nem tudjuk, hogy ott vannak, de én minden évben megnéztem, hogy mit kapunk. Először persze véletlenül találtam meg őket – idézi fel legkedvesebb emlékeit Zsófi.

– Apukám mindig az utolsó pillanatban vette meg a fát, addig tolta, halasztotta, amíg lehetett. Így általában nem a legszebb, legarányosabb fát sikerült vennie – teszi hozzá nevetve a Public Relations szakértő.  

– Szenteste mindig a szűk családdal ünnepeltünk. Előtte a nagytakarítás és a fadíszítés alatt mindenki jól összeveszett mindenkivel, utána megnyugodtunk, és jött a közös éneklés és ajándékbontás – meséli mosolyogva Zsófi.

– Karácsony első napján anyukám szüleinél gyűlt össze a szűk család, és délelőtt mindannyian elmentünk a délelőtti misére – ez valódi családi szertartás volt. Karácsony második napján pedig a nagycsalád apukám szüleinél gyűlt össze. Mivel a húgom 26-án született, így akkor megünnepeltük az ő szülinapját is – részletezi Zsófi, aki az ünnepi menüre is kitér: a karácsonyi vacsora mindig rántott hal, krumplipüré és saláta volt tartárral.

Karácsony gyerekekkel

– Nálunk a lányok 24-én délután elmennek a nagyszülőkkel a templomba a betlehemes játékot megnézni, addig otthon az angyalok sürgölődnek, forgolódnak előkészítik a fát és az ajándékokat – ezt már Kristóf meséli.  

A Kreatív produkciós szakterület vezetője megosztotta azt is az olvasókkal, hogy a feleségével közösen, rejtett kamerával szokták felvenni azt a pillanatot, amikor a gyerekek meglátják az ajándékokat.

– Később nagyon jó érzés visszanézni a felvételen az őszinte gyermeki csodálatot és a meglepődést – teszi hozzá.

Azt is elmondta, hogy karácsony első és második napján a rokonokat látogatják meg, ami mindig éjszakába nyúló beszélgetésekkel zárul.

Karácsony “tyúkanyó módra”

– A Szentestét nálunk töltjük, gyerekekkel, nagyszülőkkel, éppen egyedül lévő barátokkal, ilyenkor az ország különböző pontjairól mindenkit begyűjtök tyúkanyó módjára – meséli Éva, a csalad.hu vezető szerkesztője. 

– Amíg a gyerekeim kicsik voltak, mindig 23-án este titokban díszítettük fel a fát, hogy reggelre, mire felébrednek, már gyönyörűen pompázzon. Persze nemegyszer előfordult, hogy jócskán az éjszakába nyúlt az angyalkák munkája, mert csak nem akartak a gyerekek este lefeküdni... Ma már közösen díszítjük a fát 23-án este – valahogy közben mindig erősen megfogyatkozik a szaloncukor-állomány –, majd 24-én kora délután hagyományosan elmegyünk mindannyian a közeli templomba a gyermekistentiszteletre. Bár már kinőttek a csemetéim a kisgyermekkorból, az évek alatt annyira hozzánőtt a karácsonyunkhoz ez a délutáni ünneplés, hogy visszajárunk a betlehemes játékokra. Hazaérve pedig már meg is szólal a csengettyű és mindenki bevonul a fa alá, hogy a közös éneklés és a csillagszóró meggyújtása után felfedezze az ajándékjait.. Amit nem olyan könnyű azért megszerezni, mert “Anyaangyal” minden egyes apró darabot külön-külön alaposan becsomagol, így rendesen meg kell dolgozni a meglepetésért.