Sokan tévednek ismeretlen terepre, amikor belevágnak egy építkezésbe. Nem csak az építőanyagok, a kivitelezők, de akár már a hitel- és a kedvezményes áfa igényléséhez is érdemes szakértő segítségét igénybe venni. Az újHÁZ Centrum bemutatja, hogyan kell tökéletesen felkészülni anyagi szempontból egy ingatlan felépítésére, a telek kiválasztásától az utolsó ecsetvonásig.

Finanszírozási terv nélkül nem érdemes belevágni

Ahhoz, hogy a családok ki tudják használni a Családvédelmi Akciótervben elérhető támogatásokat és az építésösztönző kormányzati csomagokat, szükséges, hogy a CSOK összege mellett önerővel is rendelkezzenek. Az építőanyag-kereskedelmi hálózat összeállítása szerint az első lépés mindig a finanszírozási terv elkészítése kell, hogy legyen, amelyhez aztán a kivitelezési ütemtervet is igazítani kell. A finanszírozási tervben rendkívül fontos rögzíteni, hogy mekkora keretből gazdálkodhat a család. Az energetikai rendelkezések miatt a 2020-ban átadott ingatlanok esetében már közel nulla százalékos energiaigénynek is meg kell valósulni, így a hőszigetelésre és az okos-építőanyagok választására érdemes nagyobb összegeket elkülöníteni.

A generálkivitelezők szerepe

Amennyiben a család generálkivitelezőt bíz meg a munkálatokkal, úgy elesik az adó-visszatérítés lehetőségétől. Abban az esetben azonban, ha nem egy kézben összpontosulnak a munkálatok, számolni kell plusz költségekkel és elhúzódó munkafolyamatokkal is. Ráadásul ügyelni kell arra, hogy a CSOK-rendelet rögzíti: a kivitelező nem lehet közeli családtag. A szakemberek szerint a finanszírozási tervben az építési terület árán és a kulcsrakész beruházás teljes összegén felül plusz 10 százalék tartalékra is szükség van ahhoz, hogy az álomotthon valóban el is készüljön.

A tanácsadók arra is felhívják a figyelmet, hogy egy rossz fekvésű, vagy nem megfelelő adottságokkal rendelkező telek jelentősen meg tudja növelni a beruházás végösszegét. Tekintettel arra, hogy a CSOK telekvásárlásra nem fordítható, így azt mindenképpen a családoknak önerőből, vagy piaci hitelből kell fedezniük, hogy aztán az egyszerűsített bejelentést követően megkezdhessék a kivitelezési munkálatokat.

Fontos tudnivaló az is, hogy a CSOK, a kedvezményes hitel és az áfa folyósítása nem egyösszegben, hanem szakaszosan történik, így a kivitelezési munkálatoknak mindenképpen összhangban kell lenniük az összegek beérkezésével. Az összeállítás készítői hangsúlyozzák, hogy a teljes önerőt fel kell a családnak használnia az építkezés megkezdésekor ahhoz, hogy a bank műszaki ellenőre kiállítson egy igazolást és megkezdjék a folyósítást.

Így működik a gyakorlatban

Egy egyszerű példával élve, ha a családnak az új ingatlan felépítéséhez 30 millió forintra van szüksége, akkor a 10+15 millió forintos CSOK mellett 5 millió forint önerő kell a kivitelezéshez.

Ezt az önerőt tehát a telekvásárlásra kell szánniuk, majd amennyiben marad még pénzük, meg kell kezdeniük az építési munkálatokat addig, míg a teljes önerő el nem fogy. Ezt követően tudják csak elkezdeni a CSOK nyújtotta anyagi erőforrásokat az otthonukra fordítani.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról sem, hogy a CSOK utolsó összegét a családnak a használatba vételi engedély bemutatásakor folyósítják, tehát fontos, hogy az utolsó kivitelezési munkálatokra a családnak ismét legyen anyagi erőforrása, amely a korábban már említett 10 százalékos tartalékból képezhető.