A tavaly április 22-vel kihirdetett veszélyhelyzeti rendelkezés jelentősen csökkentette a SZÉP-kártyára vonatkozó adóterhelést, illetve megnövelte azokat az értékhatárokat – évi 450 ezer forintról 800 ezer forintra –, amelyekig kedvező adózással adható a dolgozóknak SZÉP-kártya juttatás. Király Ágnes felhívta a figyelmet, hogy a rendelkezés először tavaly június 30-ig lett volna hatályban, de meghosszabbították december 31-ig, majd a veszélyhelyzeti törvény ismét kitolta a határidőt az idei év június 30-ig. Eszerint a munkáltatók a SZÉP-kártya mindhárom alszámláját a kedvezményes mértékig 16,5 százalékos adóval tudják feltölteni dolgozóik számára. Tehát a munkavállaló magasabb nettó összeggel számolhat. A szakértő hozzátette, hogy természetesen ennél nagyobb összeg is adható, de ott már nem érvényes a kedvezmény, hanem az erre vonatkozó adótörvények alapján, 37,76 százalékos adóval kell kalkulálni. Ha július 1-ével hatályát veszti a veszélyhelyzeti törvény rendelkezése, visszaáll a szokásos adótörvény szerinti szabályozás. Ez azt jelenti, hogy a kedvezményes határig a SZÉP-kártya adóvonzata 32 százalék lesz.

Home office – vendéglátás

A koronavírus-járvány miatt elrendelt védelmi intézkedések miatt egyelőre zárva tartanak a szállodák, panziók, éttermek, vendéglátóhelyek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a SZÉP-kártyára feltöltött összegek elvesznének. Király Ágnes felhívta a figyelmet, hogy a feltöltött keret elköltési ideje nincs korlátozva. A vonatkozó szabály értelmében ugyan a feltöltés évét követő második év május 31-ig – tehát, amit az idén töltenek fel, azt 2023. május 31-ig – lehet pluszköltség nélkül felhasználni. De később sem vész el a pénz, ugyanúgy elköltheti azt a dolgozó, csak a szolgáltató bank ebben az esetben havi 3 százalékos költséget számít fel rá. A szakértő szerint az igénylésnél érdemes azt is figyelembe venni, hogy nemcsak erről az évről lehet dönteni, hanem egy későbbi felhasználás is szóba jöhet.

Az ügyvezető a csalad.hu-nak azt is elmondta, hogy a SZÉP-kártya igények zöme jelenleg nem a szállásokra irányul, és korábban is leginkább a vendéglátás zseb volt népszerű, amivel az étkezést tudja támogatni a munkáltató. A karantén-időszakban, home office-ban, digitális oktatás idején, a melegétkezés lehetőségét ételrendeléshez is ki lehet használni. Nem feltétlenül kell étterembe menni, hanem akár egy pizzafutárnál, vagy rendszeres ebédkiszállító cégeknél is elkölthető az összeg! Több személy, a család együtt étkezéséhez bőven ki lehet használni akár a magasabb összegeket is.

Fókuszban az egészség

Király Ágnes szerint azok, akik eddig is éltek az egészségpénztári, nyugdíjpénztári lehetőségekkel, vélhetően nem hagyják ezt el a SZÉP-kártya nyújtotta kedvezmények miatt. Valószínűleg nem szűnik meg az érdeklődés például az önkéntes pénztárak felé. Az egészségügyi célú cafeteria-lehetőségek szintén népszerűek. Már csak azért is, mert a rendelkezésre álló keretet a munkavállaló nemcsak saját maga tudja felhasználni, hanem családtagjai, közeli hozzátartozói számára is.

Oltások, tesztek

Az ügyvezető a járványhelyzettel összefüggő cafeteria-változások között említette, hogy a Covid-tesztek is bekerültek az adómentesen nyújtható lehetőségek közé. Király Ágnes elmondta, korábban is volt arra lehetőség, hogy a munkáltató védőoltást finanszírozzon a munkavállaló részére adómentesen. Ezt a lehetőséget terjesztette ki az új jogszabály úgy, hogy járványügyi szűrővizsgálatok is bekerültek a kedvezményes körbe. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a családban valaki fertőzés-gyanús és magánszolgáltatónál tesztelteti magát, annak a költségét a munkáltató adómentesen megtérítheti. Az oltásnál és a szűrővizsgálatoknál is érdemes tudni, hogy nemcsak maga a munkavállaló részesülhet ebben a juttatásban, hanem akár a közeli hozzátartozója is. Így ha felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor akár az egész család leszűretheti magát a munkáltató költségére.

Lehetőség a kisgyermekeseknek

Sokáig az egyik legnépszerűbb cafeteria-elem volt a készpénzes kifizetés, de a jelenlegi szabályok szerint ez már nem adható kedvezményesen, ugyanannyiba kerül, mint a normál munkabér. Nincs kizárva a lehetőségek közül, de a munkavállaló ez esetben jóval kevesebb nettó összeggel számolhat, mint egyéb juttatásoknál. Az adószakértő az adómentesen adható lehetőségek közül kiemelte a bölcsődei, óvodai térítés kifizetését. Ez a költség a járványhelyzet ellenére ugyanúgy jelentkezik a családoknál, hiszen a gyermekintézményeknél nincs kötelező zárva tartás. Ennek a cafeteria-elemnek a lényege, hogy a szülőnek a saját vagy a munkáltató nevére kiállított számlát kell kérnie a bölcsődétől, óvodától, és az összeget korlátozás nélkül kifizetheti számára adómentesen a munkáltató. Egy magánbölcsőde esetében ez tetemes összeg, ami nagy segítséget jelenthet a kisgyermekes családoknak. A szakértő hozzátette, hogy a munkáltatók néha tartanak még ettől a lehetőségtől, mert az adminisztrációja nem annyira egyszerű, de egyre elterjedtebb ez a támogatási forma.

Támogassuk a kultúrát (is)!

Az ügyvezető az adómentes és a családok számára szintén jól kihasználható juttatások között említette a kulturális- és sportrendezvényekre szóló belépők finanszírozását. Bár a járvány miatt most korlátozottak a lehetőségek, de egyre elterjedtebbek az internetes előadások. Ugyanakkor, ha az online előadás élőben zajlik, annak részvételi díját szintén térítheti a munkáltató. A lehetőséget a család bármely tagja igénybe veheti, legyen szó gyermekelőadásról, koncertről. Király Ágnes kiemelte, hogy ezzel a módszerrel a nehéz helyeztbe került kulturális szféra is egy kis támogatáshoz juthat.

A leggyakoribb cafeteria-elemek:

Frissítés! A 2021. január 28-én megjelent, 22/2021. korm. rendelet, a veszélyhelyzet idejére mentesíti a SZÉP-kártyát a szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség alól. Így erre az időszakra az adó mértéke 15 illetve 35,99 százalék. A kedvezmény egyelőre február 8-ig érvényes.


(fotó: Shutterstock, privát)