Az Otthonfelújítási kölcsön azoknak a családoknak szól, akik szeretnék felújítani az otthonukat, és szeretnék is igénybe venni az Otthonfelújítási támogatást, de most nincs annyi pénzük, hogy ebbe belevágjanak. Ebben az esetben felvehetnek egy maximum 6 millió forintos, garantáltan 3 %-os kamatozású maximum 10 éves futamidejű kölcsönt.

– Ez egy államilag támogatott kölcsön, tehát a piaci kamatozás és a 3 % közötti különbözetet az állam megtéríti a pénzintézeteknek – tette hozzá a miniszter.

Elmondta, hogy a bankfiókokban lehet igényelni Otthonfelújítási kölcsönt. 6 millió forint felvétele esetén a havi törlesztőrészlet 58 ezer forint, miután pedig megkapja valaki az állami támogatást az otthonfelújításhoz, ennek az összegnek a felét kell majd törlesztenie.

– Ez azt jelenti, hogy onnantól a törlesztőrészletük 30 ezer forint alá csökken majd – közölte Novák Katalin.

Tudatta azt is, hogy ha valaki felveszi az Otthonfelújítási kölcsönt, azután megkapja az Otthonfelújítási támogatást, akkor a Magyar Államkincstár egyenesen a banknak utalja át a támogatás összegét, ennyivel csökken a törlesztendő összeg.

Az Otthonfelújítási támogatásnál a felújítási költségek felét, maximum 3 millió forintig térítik meg minden gyermekes családnak.


(illusztráció: Shutterstock)