Hornung Ágnes a megyei lapoknak adott interjúban elmondta, hogy családtámogatási rendszert a kormányzat folyamatosan igazítja az adott körülményekhez. A 2010-ben végrehajtott családbarát fordulat óta minden évben bővült a családtámogatási intézkedések száma. Az államtitkár fő célnak nevezte, a lehető leghatékonyabb segítséget nyújtani a magyar családoknak, és támogatni őket a vágyott gyermekek megszületésében és az otthonteremtésben. 

Hozzátette, hogy a CSOK Plusz esetében a gazdasági viszonyokat elemezve, illetve a lakáspiaci szereplőkkel – bankokkal, ingatlanfejlesztőkkel – lefolytatott egyeztetések során kiderült, hogy a 2015-ben bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a nagyobb településeken már nem nyújt elegendő segítséget a családoknak, mivel a támogatás mértéke elinflálódott. Ezért szükség volt az otthonteremtés rendszer megújítására.  

Az ötezer fő alatti lakosságszámú, úgynevezett preferált kistelepüléseken 2024 januárjától mintegy 50 százalékkal megemelkedik a vissza nem térítendő Falusi CSOK összege, második lépésként pedig a kormány bejelentette  a minden korábbinál nagyobb volumenű otthonteremtési támogatást, amely az ország teljes területén igénybe vehető: a CSOK Pluszt. A támogatás révén fix 3 százalékos kamatozású államilag támogatott hitelhez juthatnak hozzá azok a házaspárok, akik gyermeket vállalnak. 

 Hornung Ágnes kiemelte, hogy a felvehető hitel összegénél a már megszületett gyermekek is számítanak. Ha a vállalt gyermekkel, gyermekekkel egy-, kettő-, illetve három- vagy többgyermekessé válik a család, akkor akár 15, 30, illetve 50 millió forintot tudnak igényelni.

A teljes program 2024. január elsejével indul.