„Nem mondhatunk le a gyermekek fejlődéséről fizikai, szellemi és lelki értelemben sem” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a most átadott digitális játszótér okos, és mindent tud ahhoz, hogy a biztonságos közösségben való fejlődést szolgálja.

Novák Katalin rámutatott, a gyerekek számára olyan eszközt adnak át, amely a megfelelő távolságtartás mellett biztosítja, hogy közösen játszhatnak, szellemileg fejlődhetnek, egymással versenyezhetnek.

A miniszter kiemelte: a gyerekeknek korlátlan a fantáziájuk, a digitális világ érdekli őket, egyúttal fejtörést okoz a felnőtteknek. Hozzátette, együtt kell élni a digitalizációval és a „saját szolgálatunkba kell állítani, amire lehetőséget ad a digitális játszótér”.

Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta, olyan eszközt vesznek birtokukba az óvodások, amilyen nem volt még eddig az országban. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben egyre több helyen lesz ilyen digitális játszótér.

A világon egyedülálló eszköz

Ránky Ernő Miklós, a játszóteret kifejlesztő Senso Media Zrt. társalapítója az MTI érdeklődésére elmondta: a világon elsőként fejlesztettek ilyen eszközt, amely egyéni és csoportos élményeket is kínál a gyerekeknek. A játszótér középpontjában a "játékmester" található három érintőképernyővel, a tornyot körülvevő téren taposásérzékeny felületek vannak, amelyek különböző színekkel világítanak, s ezek segítségével lehet például irányítani a képernyőn lévő állatfigurákat.

Közölte, hogy a prototípust telepítették Gárdonyba, annak a teljes bekerülési költsége a fejlesztési költségekkel együtt elérte a harmincmillió forintot, ezt az állam nyolcmillió forinttal támogatta.

Jelezte, a jövőben szeretnék több helyre elvinni a játszóteret, azokat hálózatba szervezni, így az egyes intézmények akár élő kapcsolatban egymással is tudnak majd versenyezni.

Megjegyezte, hogy a technológia gyártáskész, a játszótér árát nagyobb legyártott darabszámok esetén szeretnék leszorítani tízmillió forint alá.