Fémallergia

Mivel a fogimplantátum készítése költséges és hosszadalmas procedúra, még a beültetés előtt javasolt megbizonyosodni arról, hogy a fém nem fog allergiás tüneteket okozni. Ha ugyanis az allergia csak később derül ki, akkor a kellemetlen panaszok megszüntetéséhez mindenképp el kell távolítani az implantátumot.

A fémallergia vizsgálata epicutan teszttel történik, ilyenkor az allergént ráragasztják a beteg bőrére. Bizonyos időközönként – 24-48-96 óra és 1 hét múlva – ellenőrzik, hogy a tapaszok alatt jelentkezett-e bármilyen allergiára utaló tünet – bőrpír, viszketés, kiütés. Amennyiben igen, akkor arra az adott fémre a beteg túlérzékenyített. Ilyenkor a pótlást úgy kell megválasztani, hogy az adott fémet ne tartalmazza – tanácsolta Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Egy fogtömés is kellemetlen tünetekkel járhat

Az implantátumok mellett sok egyéb, a fogászati kezelések során használt anyag is allergiás tünetet okozhat. Gyakran okoznak kellemetlen tüneteket például a fényre kötő tömőanyagok.

A fogpótlások rögzítéséhez használt ragasztók, a kezelésekhez szükséges fertőtlenítő szerek, a lenyomatok készítéséhez használt alapanyagok, polírozó szerek, sőt még a fogkrémek egyes összetevői is allergiás tüneteket okozhatnak.

A fogászati allergiák kivizsgálása a fémallergiával megegyező módon történik. Lehetőség van a kettőt egy időben is vizsgálni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Jelezheti a fémallergiát, ha a betegnek a fémektől – például bizsuktól, övcsattól, farmer gombtól - bőrtünetei vannak. Gyakran a fogorvosok is kérik az allergiateszt elvégeztetését.

Allergiára utalhat az elhúzódó fogíny gyulladás, az ajak repedezése, de az arcon megjelenő bőrkiütések is lehetnek fogászati allergia következményei. Gyanúra ad okot, ha a szájüregben égő érzést tapasztalunk, sebek, fekélyszerű elváltozások vagy égő, csípő érzés jelentkezik.

Érdemes ilyenkor allergia vizsgálatot végeztetni, mivel a tünetek csak akkor fognak megszűnni, ha a pótlás vagy fogtömés cseréje megtörténik. Allergia bármilyen életkorban jelentkezhet, és idővel bárkinél újabb allergiák is kialakulhatnak.