A program egyelőre három évig, 2022. június 31-ig lesz elérhető. Ugyanakkor a kormány monitorozni fogja, milyen hatása van a falusi CSOK támogatási rendszerének a kistelepüléseken.

– Kétezer fős településünk rendelkezik azzal az infrastrukturális háttérrel, hogy élhető lakóhelyet biztosítson az ingatlantulajdonosoknak – nyilatkozta Szűcs Sándor, Zomba polgármestere a teol.hu-nak, leszögezte, náluk a munkanélküliség gyakorlatilag nem mérhető. – Teljes körű egészségügyi ellátást biztosít a főállású háziorvos, gyermekorvos és védőnő, gyógyszertár működik a faluban. A közoktatás intézményei biztosítják a gyermekes családok számára az iskolai tanulmányok folytatásához szükséges feltételeket. A zombai közösségi életet 8 civil szervezet az önkormányzat által működtetett művelődés házzal közösen biztosítja. Minden évben több nagy rendezvényünk van, melyek hozzájárulnak a közösségi életérzés megerősítéséhez. Zombát tekinthetjük Szekszárd vagy Bonyhád „elővárosának”, a megyeszékhely közelsége városi életet tesz lehetővé településünkön.

– Még nagyon friss az információ, hogy a korábbi CSOK-hoz képest milyen feltételekkel lehet igényelni a támogatást – nyilatkozta László Attila, Závod polgármestere a megyei napilapnak. – Csak reménykedünk abban, hogy lesz pozitív hozadéka, vonzza és itt tartja majd a fiatal párokat. (...)

– Rengeteg házat nem laknak a faluban, ezért azt remélem, hogy a falusi CSOK lendületet ad az ingatlanpiacnak – mondta Tóth István, Bogyiszló polgármestere. Hozzátette, arra lát esélyt, hogy nagyobb településekről költöznek a községbe, amely az M9-esnek köszönhetően Szekszárdról is rövid idő alatt elérhető. Hamarosan bölcsődéje is lehet Bogyiszlónak, az önkormányzat vásárolt ehhez egy telket, a tervezés folyamatban van, a szükséges forrásra pedig pályázatot nyújtanak be.

Őcsényben valószínűleg nem hoz nagy változást a falusi CSOK, mondja Fülöp János polgármester. Szekszárd közelsége miatt a jobb ingatlanok már elkeltek. Eladó ötmilliós ház nincs, inkább már csak húszmillió forintnál drágábbat találni, ezek talán két-három családot érdekelhetnek. Fülöp János szerint ugyanakkor biztosan többeknek is valódi segítség lesz a CSOK, és azt is el tudja képzelni, hogy a támogatásnak köszönhetően nő a házasodási kedv, még akár Őcsényben is.

Kétyen az elmúlt időszakban emelkedett a lakosság száma. Gödrei Zoltán, Kéty polgármestere a lapnak arról számolt be, hogy náluk öt eladó ház van, ebből négy kisebb felújítást igényel, egy komolyabbat. A településvezető szerint náluk a CSOK várhatóan nem okoz nagy átalakulást, de úgy véli, általában előnyös lehet ott, ahol megfelelő infrastruktúrát találnak a betelepülők, és azoknak is megoldást jelenthet, akik ragaszkodnak falujukhoz, és más úton nem jutnának lakáshoz.


A Tolna megyei települések részletes listája ITT olvasható.