A szakértők komoly érdeklődésre számítanak a támogatás iránt amelynek újdonsága, hogy célzottan, legfeljebb ötezer emberből álló, csökkenő lakosságú kistelepüléseken élő családok számára tesz elérhetővé jelentős, vissza nem térítendő támogatást. A júliustól induló program várhatóan azoknak a családoknak a körében lesz népszerű, amelyek helyben tervezik a gyermekvállalást és az otthonteremtést vagy nagyvárosból szeretnének kiköltözni az érintett településekre.

A Takarék Csoport elemzői úgy számolnak, hogy a magyar ingatlanpiaci tranzakciók 15-18 százalékát érintheti a Falusi CSOK. A hagyományos családi otthonteremtési kedvezményhez hasonlóan a támogatás mellé államilag támogatott kedvezményes hitel is igényelhető, amelynek teljes értéke összbanki szinten megközelítheti az évi 20 milliárd forintot.

(Forrás: MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. )

Egerszegi Ádám, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. alelnöke azt is elmondta, hogy a takarékok által befogadott CSOK igénylések majdnem 93 százalékáról már érvényes szerződés született, illetve 86 százalékukat már folyósították is a családoknak.

A társaság közleménye szerint a Falusi CSOK újabb lendületet adhat a helyi családok gyermekvállalásának és otthonteremtésének, továbbá növelheti a fizetőképes keresletet a majdnem 250 ezer, jelenleg üresen álló falusi lakóingatlan iránt, ezen felül pedig a támogatás munkalehetőséget is biztosíthat a helyi vállalkozóknak, így jelentős mértékben ösztönözheti a helyi, főként építőipari vállalkozások fejlődését is.