Mindössze egy év telt el azóta, hogy 2019 márciusában megjelent Billie Eilish első stúdióalbuma, a When We All Fall Asleep, Where Do We Go? Rögtön a Billboard 200 és a brit albumlista élén debütált. Igazi üstükösként ő lett az első 2000-es években született előadó, akinek az albuma a Billboard 200 élére került, és minden idők legfiatalabb női előadója, aki a brit albumlistán elérte az első helyet. Azzal is rekordot döntött, hogy egyidejűleg 14 dala szerepelt a Billboard Hot 100-as listáján, ez korábban még egyetlen női előadónak sem sikerült. Fellépett az idei Oscar-díjkiosztón, és ő lett a legfiatalabb zenész, aki főcímdalt készíthetett a legendás 007-es sorozathoz, a legújabb James Bond-mozihoz.

A sok rekord közben nem mellékesen tinik milliói rajonganak érte, őt tekintik a példaképüknek. De miért pont Billie Eilish lett az, akit a Z generáció kiválasztott magának?

– Én azért szeretem, mert mindig másféle zenét csinál, de azok valahogy mégis hasonlítanak – mondja Bence, aki 14 évesen igazi rajongó. – Mindig meglepetést hoz, például itt az új James Bond-dal. Szerintem olyan zenét csinál, ami pont az én korosztályomnak való. Nagyon sokat hallgatom, van, amikor hazafelé megyek, közben hallgatom a dalait, és elkezdek sírni.

Billie Eilish dalszövegei jelentik a választ a kamaszok kérdéseire?

– Ha visszagondolok a popkultúra történetére, az aktuális sztároknak mindig volt egy olyan szerepük is, hogy azonosulási alapot adjanak a fiataloknak – mondta a csalad.hu-nak Kispál Gergely pszichológus a Billie Eilish-titokról.

– Az viszont ellentmondásos, hogy saját bevallása szerint kifejezetten nem akarja, hogy a rajongói kövessék a stílusát. A popsztárokat mindig utánozzák a rajongók, ennek elutasítása Billie Eilish részéről éppen azt az identifikációs alapot kérdőjelezi meg, amit „szolgáltat” a dalaival. Legalábbis verbálisan, hisz azt ugye nem tudjuk, hogy titokban örül-e annak, hogy követik – tette hozzá a pszichológus.

– A kicsit magukba forduló előadók követői is mindig léteztek, gondoljunk az emósokra, a gót szubkultúrára. Billie Eilish is ebbe a sorba illeszkedik. Ami különleges benne, hogy fiatal kora – és így éppen hogy elkezdődött karrierje – ellenére nagyon sokféle külsővel jelent már meg, egyfajta kaméleon, ami nagyon jól illeszkedik a jelenlegi korszellembe: azt üzeni, hogy „bárki lehetek”, „az vagyok, akivé alakítom magam” – magyarázta Kispál Gergely.

„egyfajta kaméleon, ami nagyon jól illeszkedik a jelenlegi korszellembe”

Timi (14) szerint a korosztálya azért szereti Billie Eilish-t, mert olyan gondolatokról ír a dalszövegeiben, amivel sok korabeli egyetért, esetleg ugyanazt érzi, csak nem tudja megfogalmazni.

– Nekem nem feltétlenül a stílusom, vannak számai, amiket én is szívesen meghallgatok, de nem vagyok a rajongója. A legtöbben persze magát a dallamot, a zenét szeretik, de számomra a legtöbb dala ugyanolyan. Azért is foghatta meg a mostani generációt, mert ő is ebben a korban él. 18 éves, és már most 57 millióan követik. Nagyon sokakat inspirál a stílusa, nem csak a divatban, de a viselkedésében is. Egy csupa szív ember. Zeneileg nekem semmit nem jelent, én a minőségibb zenét szeretem – mondta Timi.

A serdülőkor a feszültségekről szól

– Nagyon kortárs dolog, hogy Billie Eilish kifejezettem nem akar szexi lenni. Ez egy új elem, hiszen azért öltözik oversize cuccokba, hogy ne lássák a testét – folytatja Kispál Gergely.

A pszichológus szerint a serdülőkornak éppen az az egyik jellemzője, hogy ellentmondások feszülnek a fiatalokban, és ezeken keresztül alakítják a saját identitásukat.

– Túlszexualizált világban élünk, és egyszer csak megjelenik valaki, aki azt mondja, azért járok XXL-es férfinadrágban, hogy senki ne tudja megmondani, nagy vagy kicsi a fenekem. Ez sok fiatal számára lehet vonzó – részletezte a szakember.

„Tele vagyunk furcsa emberekkel, akiket követnek, szeretnek a fiatalok, de ezzel nincs semmi baj.”

Kispál Gergely úgy véli, az is teljesen normális reakció, hogy a szülők kicsit megbotránkoznak Billie Eilish klipjein vagy a dalszövegein. A kamaszkor velejárója, hogy megkérdőjeleződik minden, amit korábban gondoltunk, nem értünk egyet a szüleinkkel.

– A fekete könny és a negatív érzelmeket is megjelenítő dalszövegek nem gondolom, hogy bármilyen aggodalomra adnának okot. A serdülőkor arról is szól, hogy megéljük a negatív érzelmeket, és ha ő ad ennek egy kifejezést, az nem árt, sőt. Ő maga is benne van ebben a korban, ugyanazt éli át, mint a rajongók, egy közülük, ez is adja a varázsát, a hitelességét – véli a pszichológus.

A rajongásnak most van itt az ideje, de legyünk résen!

Sz. Látó Judit mentálhigiénés szakember azt javasolja, hogy ha a gyermekünk rajong valamiért vagy valakiért, akkor szülőként ismerjük meg, és tudjuk meg, miért választotta pont őt.

Rengeteg hatás éri a kamaszokat, és ezek egy részét nem biztos, hogy mindig jól tudják értelmezni.

– A sztárok iránti rajongás nem újkeletű dolog, de sokkal veszélyesebbé vált a világ. Hallgassuk együtt kamaszunk kedvencét! Ha a gyermekünk jól van, ha a kamaszkor lelki hullámvasútja ellenére kiegyensúlyozott, hagyjuk rajongani! – tanácsolja a mentálhigiénés szakember.

– Ezért, ha úgy látjuk, hogy a gyermekünk kezdi a bálványát túlságosan fetisizálni, próbáljunk vele beszélgetni! Igyekezzünk megtudni, érti-e, hogy az adott előadó mit képvisel, és miért éppen így fejezi ki magát.

– Tele vagyunk furcsa emberekkel, akiket követnek, szeretnek a fiatalok, de ezzel nincs semmi baj. Legyünk nyitottak, szülőként legyünk ott, és segítsünk nekik – javasolja a szülőknek Sz. Látó Judit.

(fotó: Shutterstock, privát)