– Kétszer gyakoribb a prosztatarák kialakulásának esélye azoknál, akiknek a családjában már előfordult a betegség, vagy hozzátartozóinál egyeneságon emlődaganatot diagnosztizáltak – hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem. Az intézmény hangsúlyozza, hogy a felmenőktől is örökölhető rosszindulatú kórkép Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok az ötven év feletti férfiak körében.  

Ingyenes szűrés  

Korábban a csalad.hu is idézte dr. Lacó László sebészt, urológust, a győri Petz-kórház adjunktusát, aki úgy fogalmazott: még mindig legalább ezerötszáz férjet, édesapát, nagypapát veszít el a családja évente prosztata­rákban. Pedig a szakember szerint ma Magyarországon minden adott a rosszindulatú daganat diagnosztizálására, műtétjére, kezelésére – mégpedig világszínvonalon. És ha időben megvan a diagnózis, teljes gyógyulás érhető el.  

– Míg a legtöbb hölgynél már rutin az évenkénti nőgyógyászati vizsgálat rákszűréssel, addig ezt a férfiakról kevésbé mondhatom el. Urológusként pedig azt vallom, hogy 45 éves kor fölött javasolt szakemberhez fordulni. Főleg azok számára, akiknél halmozódás tapasztalható a családban. Ugyanis egy időben diagnosztizált rosszindulatú daganat, prosztatarák felér a lottóötössel – vélekedett dr. Lacó László.

A Semmelweis Egyetem most azoknak szervez ingyenes szűrőnapot, akiket leginkább fenyeget a prosztatarák kialakulásnak veszélye. Vagyis olyan 45-75 éves férfiakat várnak, akiknél még nem diagnosztizálták a betegséget, de a szüleik prosztata-, vagy mellrákja miatt érintettek lehetnek. A november 10-én 14-17 óra között a Semmelweis Urológiai Klinikáján megrendezett esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

– Tévhit, hogy a prosztatarák csak az idős férfiak betegsége – mondja dr. Nyirády Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.  

Egyre gyakrabban találkoznak fiatalabb, akár negyvenöt éves betegekkel, legtöbbjük esetében genetikai öröklődés áll a háttérben. A korai stádiumú prosztatarák tünetszegény, akár teljesen tünetmentes, ha ilyenkor ismerik fel a betegséget, akkor a páciensnek kilencven százalék esélye van a gyógyulásra.  

– Az úgynevezett PSA vérvétellel a prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjét határozzák meg. Ezután egy rektális digitális vizsgálat következik, amely a prosztata végbélen át történő ellenőrzése, amely egy egyszerű, fájdalommentes, urológus szakorvos által végzett rövid eljárás – tette hozzá az igazgató.

Bajuszos kampány

A MentsManust Magyarország 15 éve futó, legnagyobb férfiegészség mozgalma, amely a november hónapon túl már egy egész éves kezdeményezéssé bővült, ingyenes szűrővizsgálatok biztosításával.  Tavaly 10 hónap alatt 2000 férfinak biztosított ingyenes szűrővizsgálatot az egyesület. Az idei kampányban a Magyar Vöröskereszttel és az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együttműködve az ország 9 pontján lesz ismét lehetőség részt venni az ingyenes PSA-szűréseken: Budaörsön, Győrladaméron, Őrbottyánban, Sülysápon, Kecskeméten és Budapesten a MOM Sport Rendezvényközpontban, a Tisztviselőtelepen, a Vöröskereszt Székházában.  

A kampány keretében a szűrések mellett elkészült egy online kézikönyv is, amely kérdések-válaszok formájában segíti a mélyebb tájékozódást a témában.