– 30 éve foglalkozom a női esélyegyenlőség kérdésével. Fontosnak tartom, hogy a nők foglalkoztatása összhangba kerüljön a biztos családi háttérrel – mondta a díjátadó ünnepségen Ferenczi Andrea, a szervezet alapító elnöke. – Örömmel működünk együtt hasonló értékeket közvetítő, határon túli és nemzetközi szervezetekkel is, kiemelt női csoportjaink közé tartoznak a kisgyermekes és nagycsaládos édesanyák, a pályakezdő fiatal hölgyek, az 50 feletti idősebb korúak, a vidékiek, valamint a fogyatékossággal élő nők. Szívesen merítünk ötletet külföldi példákból; azokat vesszük át, amelyekről úgy gondoljuk, hogy Magyarországon is megvalósíthatók. Nemzetközi jelenlétünket pedig arra használjuk, hogy bemutassuk azokat a magyar példákat, amelyeknek nincs párja a világon. Ilyenek többek között azok a kormányzati programok, amelyek a nők és a családok támogatása céljából születtek.

A vezetőknek csak 12%-a nő

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Női Vállalkozói Klub elnöke, Horváth Imre Tamásné beszámolt arról, aktív üzletasszonyokból álló szervezetük hét évvel ezelőtt alakult abból a célból, hogy összefogja a női vállalkozókat, közösséget építsen és vezetői „kulisszatitkokkal” lássa el a tagokat.

– Közösségünk nem csak üzleti, hanem szellemi, szakmai és kulturális alapon is működik. Nem titkolt célunk, hogy a saját vállalkozást működtető vagy annak beindítását tervező nőket felkaroljuk. Azon édesanyák támogatásában is részt veszünk, akik gyermekvállalás miatt egy időre kiestek a vállalkozás ritmusából, a jogszabályváltozások forgatagából. Újrakezdésüket különböző rendezvényekkel, előadásokkal és szakmai anyagokkal segíti szervezetünk. A nők motivációja egy vállalkozás beindítása iránt jelentősen eltér a férfiakétól: többségük számára nem az anyagi javak megteremtése az elsődleges szempont, hanem valamilyen segítői szándék vezérli őket. Véleményem szerint a nők precizitása, hosszútávú gondolkodása, együttműködési hajlandósága, a barátságos légkör megteremtésének képessége és az ún. női megérzés mind-mind olyan jellemzők, amelyeket sikerrel lehet kamatoztatni az üzleti életben. Tapasztalataim szerint a hölgyek szociális érzékenységüket tekintve is kiemelkedőek. Bár az utóbbi években növekedett a női vállalkozók száma, Európa legnagyobb vállalatainak vezetőtestületeiben a tagok mindössze 12% nő. Egy multinacionális cég vezetőjét kérdeztem egyszer arról, hogy két azonos végzettséggel rendelkező jelentkező közül kit találna alkalmasabbnak egy vezetői pozícióra? A válasz az volt, hogy a férfit, mert ő nem megy el szülni. Azért dolgozunk, hogy ez a személet változzon és a nőket magasabb rangra emeljék.

„Megéri nagycsaládosnak lenni”

Balla Kata külképviseleti referens elmondta, hogy a 34 éve működő Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az MNKSZ együttműködése hosszú közös múltra nyúlik vissza.

– Rövidített nevünkről (NOE) többen Noé bárkájának történetére asszociálnak, és ugyan nem szándékosan alakítottuk így, ám ha jobban belegondolunk, van benne igazság. A logónk sokáig egy bárkát ábrázolt, a mottónk pedig, hogy „nagycsaládban élni jó”. Mi is összegyűjtünk többeket, hogy egy nagy közösségben szeretetben éljünk együtt, ahogyan Noé is tette az állatokkal. Nagycsaládnak minősül az, ahol három vagy annál több gyermeket nevelnek. Az utóbbi években már egyre többen vélik úgy, hogy megéri nagycsaládosnak lenni. Annak idején alapítótagjaink azon célból hozták létre egyesületünket, hogy lerombolják azt a tévhitet az emberekben, miszerint a nagycsaládosok zöme slampos szülőkből és szegényes ruházatú gyermekekből áll, akik rendszerint adományokért és ingyen juttatásokért állnak sorba. Ezt a fajta szemléletmódot a kormány segítségével sikerült megváltoztatni, így nagycsaládosnak lenni manapság már financiális értelemben is jó dolog. Szervezetünk alappillérei közé tartozik az érdekvédelem, az értékfelmutatás és a közösség ereje.

„Gyorsabban, magasabbra, bátrabban!”

Busi Zoltán, az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztató Központ intézményvezetője szívén viseli a fogyatékossággal élők sorsát. Örömmel köszöntötte körükben az est meglepetésvendégét, Dani Gyöngyi négyszeres paralimpiai bajnokot.

– Több cikket elolvastam, illetve műsort megnéztem Gyöngyi munkásságáról és bevallom: okozott némi fejtörést számomra a beszédem megírása, hiszen kliséktől mentesen, a sablonokat kerülve szeretnék felszólalni. Kezdhetném a paralimpia jelmondatával – „Gyorsabban, magasabbra, bátrabban!” – amelyek mindegyike igaz Gyöngyire, én most mégis más hívószavakat mondanék. Olyan hívószavakat, mint hit, család, karrier. Ezekben Gyöngyi mind-mind példamutatóan jár el, ezt a példát pedig mindannyiunkkal megosztja. Intézményünk fogyatékossággal élők nappali ellátását és fejlesztő foglalkoztatását biztosítja és úgy vélem, hogy ellátottjaink számára is hatalmas inspirációt és támogatást ad Gyöngyi személye.

A legjobb női munkahelyeket díjazták

A 2020-as évre tizennegyedik alkalommal kiírt „Legjobb Női Munkahely Pályázat” célja volt, hogy rámutasson a nők foglalkoztatásának esélyegyenlőségi szempontján túl a nők alkalmazásának gazdasági szükségszerűségére és jó példákat mutasson be, amelyeket más munkáltatók is átvehetnek. A pandémia miatt a díjátadó a 2021-es évre csúszott. A példaként szereplő munkahelyeken a munkavállalók érdekeit is figyelembe véve segítik a munka és a magánélet /családi élet összeegyeztetését.

– A Legjobb Női Munkahely Pályázat alapján 2007 óta végzünk felméréseket munkaadók és női munkavállalók körében – mondja Ferenczi Andrea. – Speciálisan női munkavállalással és nők munkahelyi közérzetével kapcsolatos adatbázisunk reprezentatív mintaként több mint 17 ezer munkavállaló véleményét tükrözi. Értékelési szempont volt a többi között a munka és család összeegyeztethetősége, a tisztességes munkafeltételek, az előmenetel biztosítása, az egészség megőrzésének és a készségek fejlesztésének, valamint a világjárvány alatt alkalmazott hatékony gyakorlatok.

A „Legjobb Női Munkahely 2020” Pályázat díjazottjai a következők:

Díjazottak a 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató szervezetek kategóriában:

1. helyezett: Semmelweis Egyetem Budapest

2. helyezett: Tesco-Global Áruházak Zrt. Budaörs

3. helyezett megosztva: Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei

3. helyezett megosztva: Karsai Holding Zrt. Székesfehérvár

 

Díjazottak a 250 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató szervezetek kategóriában:

1. helyezett: Váci Család- és Gyermekjóléti központ

2. helyezett: Atlas Copco Magyarország Kft. Szigetszentmiklós

3. helyezett megosztva: Faberland Kft. Pécel

3. helyezett megosztva: MAPEI Kft. Budaörs

 

Különdíjban részesül: Fóti Boglárka Óvoda

(fotó: privát, Shutterstock)