Milyen lehetőségei vannak egy többgyermekes édesanyának arra, hogy visszatérjen a munka világába?

– A legszerencsésebb helyzet, ha megmaradt a 8 órás munkaviszonyunk, amit szerettünk, így ide vissza tudunk térni vagy részmunkaidőben, vagy átstrukturálva home office-ban, esetleg hibrid (iroda + home office) munkarendszerben. A másik lehetőség az önfoglalkoztatás, azaz vállalkozás, ami több gyerek mellett nagyszerű tud lenni a rugalmassága miatt, ugyanakkor kötöttséget is jelent, hiszen a járulékokat magunk után kell fizetni, és nincs szabadság sem. Ezért én ezt akkor szoktam csak javasolni, ha van egy olyan tevékenység, amihez valóban értünk vagy egy termék, aminek eladásából meg tudunk élni. Ehhez érdemes egy üzleti tervet, kalkulációt készíteni, mielőtt belevágnánk. Illetve, mindenképpen nézzünk utána az állami támogatásoknak is, hiszen például négy vagy több gyermek után SZJA-mentességet élveznek az édesanyák.

Elég gyakori, hogy amikor egy nő édesanyává válik, átértékeli a korábbi pályafutását és úgy dönt, nem szeretne visszatérni a 9-től 5-ig tartó állásába, még akkor sem feltétlenül, ha van lehetőség részmunkaidőre. Tapasztalatod szerint jellemző ilyenkor a karrierváltás?

– Igen, abszolút. Az otthon töltött idő alatt a nőknek van idejük gondolkozni, feléled bennük a kreativitás, a vágy, hogy valami mást szeretnének, valamit, ami nagyobb mozgásteret ad, amiben elhivatottabbak, amiben jobban megtalálják önmagukat. Ezért valóban sokan indítanak vállalkozást kisgyerek(ek) mellől, még akkor is, ha nem keresnek annyit, mint a korábbi munkahelyükön.

Te magad is dolgozó, többgyermekes édesanya vagy. Mi a titka annak, hogy valaki túlhajszoltság helyett tényleg örömét lelje a munkájában, miközben a családját sem hanyagolja el?

"Sokkal lazábban kell kezelni a tér és idő aspektusait, és érdemes igénybe venni a rendelkezésünkre álló segítséget."

– A legfontosabb, hogy attitűdváltásra van szükség. Egy édesanya el kell, hogy engedje azokat a merev kereteket, amikben azelőtt dolgozott. Több gyerekkel képtelenség tökéletesen strukturáltan felépíteni egy napot, elképesztő rugalmasságra, alkalmazkodókészségre van szükség. Sokkal lazábban kell kezelni a tér és idő aspektusait, és érdemes igénybe venni a rendelkezésünkre álló segítséget. Mérjük fel, hogy mik a lehetőségeink, ha mondjuk home office-ban dolgozunk: reggel, alvásidőben vagy éjjel tudunk időt szánni a munkára. Nálunk például ez úgy működik, hogy míg a nagyobb gyerekeimmel felváltva a bébiszitter és a nagymama foglalkozik, addig nekem „csak” a párhónapos legkisebbről kell gondoskodnom munka mellett. Ez is bőven rejteget kihívásokat, hiszen egy babával az ölemben végigülni egy online megbeszélést, kőkemény próbatétel. Csak figyelni is, nemhogy érdemben, értelmesen hozzászólni. Bizony vannak olyan gyerekek, akiket nem lehet rábízni másra, mert kisbabaként még kizárólag az édesanyjukkal vannak meg. Ez abszolút gyerekfüggő. Érdemes azt is tudatosítani, hogy ez a korszak sem tart örökké, a picik felnőnek és lesz még alkalmunk a karrierünket építgetni. Nem biztos, hogy most kell a legnagyobb kihívások elé állítani önmagunkat szakmailag.

Nyilván ugyanazt sem várhatjuk el magunktól több gyermek édesanyjaként, mint anno gyermek nélkül…

– Így van. Nagyon fontos, hogy ne ugyanolyan magasra tegyük a lécet. Legyünk engedékenyebbek magunkkal, engedjük el a perfekcionizmust otthon és a munkában is. Fontos, hogy priorizáljunk, sose veszítsük szem elől, hogy mi mennyit ér, mi az, ami valóban számít.

"Legyünk engedékenyebbek magunkkal, engedjük el a perfekcionizmust otthon és a munkában is."

Ha egy anya több évre kiesik a munkából, milyen kvalitásokat tud kidomborítani az önéletrajzában? Milyen erősségei vannak, amiket esetleg ő maga nem ismer fel?

– Az elmúlt másfél év covidos időszaka egy ékes példája annak, hogy milyen gyorsan tud változni a világ. Olyan eszközök és olyan fokú online jelenlét vált evidenssé, hogy ha ezekkel nem voltunk tisztában, nem használtuk, nem ismerjük, akkor az bizony komoly nehézséget jelent visszatéréskor. Ugyanakkor, a különböző korú gyerekek tanulásának, étkezésének, a házimunkának és egyéb teendőknek az otthoni menedzselése számos képességgel is felruházta a nőket. Magas szintű alkalmazkodókészségre, türelemre, csapatmunkára, önfegyelemre, szervezőkészségre tehettek szert, amik értékes kvalitások a munkaerőpiacon is.

Mi van akkor, ha valaki nem tud, vagy nem szeretne visszatérni a munkába?

– A gyerekekkel otthon töltött idő alatt tanulni is el lehet. Képezhetjük magunkat, akár a korábbi szakmánkban, akár valami teljesen új területen, ami közelebb visz egy régóta dédelgetett álmunkhoz. Ebben sem érdemes túlvállalni magunkat, tehát nem biztos, hogy egyetemben kell gondolkozni, lehet ez egy rövidebb tanfolyam is online, amit rugalmasan tudunk végezni. A lényeg, hogy édesanyaként, baba vagy több kisgyerek mellett is tudjunk töltődni, hogy úgy érezhessük, valami értelmeset, hasznosat csinálunk. Erről nem kell és nem is szabad lemondanunk! Ha pedig elakadunk abban, hogy mit is szeretnénk, hogyan tovább, keressünk meg bátran egy karrier tanácsadót, vagy vegyük igénybe az ingyenes Család és KarrierPONT szolgáltatásait.

(fotó: Shutterstock)