– Elkötelezettek vagyunk a fiatalok támogatása mellett, évről évre egyre nagyobb összeget fordítunk a tehetségekre – kezdte Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára. – Magyarország az elmúlt években igazán családbarát ország lett, célunk, hogy a jövőben tehetségbarát ország is legyünk, mert a tehetséges fiatalok nemzeti kincseink. A Nemzeti Tehetség Programban 2028-ig rögzítettük a támogatásokat, tavaly 3,7 milliárd forintot fordítottunk erre a célra, idén pedig minden eddiginél nagyobb összeggel, mintegy 4,4 milliárd forinttal támogatjuk a tehetségeket, ez nemzeti ügyünk – tette hozzá. 

Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára

A nemzetközi szinten is kiemelkedő lehetőségekkel rendelkező Nemzeti Tehetség Program sikeréhez a magánemberek jövedelemadójának egyszázalékos felajánlása és a költségvetési támogatás is hozzájárul. Ennek köszönhetően a legnépszerűbb kategóriákban megemelték az elérhető források keretét, illetve szélesítik a támogatottak körét, hogy az óvodásoktól a fiatal felnőttekig az összes korosztály számára biztosítható legyen a hozzájárulás. A Nemzeti Tehetség Program elmúlt 13 évében már több mint 17 000 nyertes pályázat kapott támogatást, összesen mintegy 28 milliárd forint összegben. 

A tájékoztatót Nagy Orsolya gitárjátéka színesítette. A 10 éves virtuóz a Nemzeti Tehetség Program egyik támogatottjaként tartott rövid bemutatót, amelyet a többi között egy saját maga által komponált produkció tett teljessé. 

Nagy Orsolya

Kitartás, szorgalom, alázat – és önkritika 

Michelisz Norbert világbajnok autóversenyző, a Nemzeti Tehetség Program védnöke kiemelte, milyen fontos a támogató környezet a fiatalok életében. 

– Ahhoz, hogy valaki itthon és a nemzetközi színtéren is sikereket érhessen el, szorgalomra, kitartásra, alázatra és néha önkritikára is szüksége lesz – jelentette ki Michelisz Norbert. – De legalább ennyire fontos, hogy megfelelő szakmai támogató környezet vegye körül. A Nemzeti Tehetség Program értéke, hogy ilyen környezetet teremt művészeknek, sportolóknak és több más területen a kiemelkedően tehetséges fiataloknak, így büszkén vállaltam a védnökségre való felkérést. Közös célunk, hogy ezek a fiatalok megkapják ezt a támogatást, elősegítve ezzel a fejlődésüket, ráadásul az adó egy százalékának felajánlásával mindenki hozzájárulhat a tehetségek érvényesüléséhez – mondta az autóversenyző. 

Michelisz Norbert világbajnok autóversenyző, a Nemzeti Tehetség Program védnöke

A személyi jövedelemadó „második” 1 százalékának felajánlásához az adóbevallás során a rendelkező nyilatkozaton a Nemzeti Tehetség Program technikai számát kell feltüntetni, amely 1823, ezzel is segítve a jövő tehetségeit. 

A Nemzeti Tehetség Program pályázatai már elérhetőek az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő felületén, a www.emet.gov.hu oldalon.