Az innovációs minisztérium tervei szerint a megújuló szakképzés biztosítani fogja a középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez szükséges tudást. A szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár egy háttérbeszélgetésen emelte ki, hogy a technikumokban az idegen nyelvi óraszámok ugyanolyan magasak lesznek, mint a hagyományos gimnáziumban. Annyi különbséggel, hogy a technikumok diák­jai egy idegen nyelvet tanulnak, de azt annyi órában, mint a gimnáziumi tanulók a két nyelvet.

Pölöskei Gáborné kitért arra is, hogy a technikumokban a nyelvoktatást mindvégig kiemelten kezelik, hiszen fontos célkitűzés, hogy a szakképzésből legyen út tovább a felsőoktatásba is, amihez ettől a tanévtől a nyelvvizsga jelenti a belépőt.

Jelenleg a szakgimnáziumok (­leendő technikumok) kerettanterve szerint heti négy nyelvórája van a tanulóknak, a hároméves, érettségit nem adó szakközépiskolákban pedig mindössze heti két órát fordítanak nyelvtanulásra.

Az új Nemzeti alaptanterv vitaanyaga szerint nagyobb hangsúly kerül a nyelvoktatásra 2020-tól, mert kötelező alapóraszámként 10. osztályig hat, a felsőbb évfolyamokon pedig hét nyelvórát ír elő a dokumentum a középiskolásoknak. A szakgimnáziumokban heti hat, majd nyolc órában maximálnák a nyelvoktatást.

A várhatóan emelkedő óraszámokat megtámogatják a kétszer kéthetes külföldi nyelvtanfolyamok bevezetésével, ami a technikumokban tanulókra is érvényes lesz, nem csak a gimnazistákra – adta hírül a Magyar Nemzet.

(fotó: Shutterstock)