A szakértő hangsúlyozta, az elmúlt években új alapokra került és több elemmel is bővült a családok otthonteremtését segítő, a gyermekvállalást ösztönző támogatások, kedvezmények rendszere. A három pillér a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), a Babaváró támogatás és a lakáscélú jelzáloghitel részleges elengedése.

Kedvező feltételek

Vissza nem térítendő támogatásként a CSOK vagy a Falusi CSOK képében akár tízmillió forintot kaphatnak lakáscélra a családok. A CSOK-nál új lakás vásárlásához vagy építéséhez érhető el a kiemelt támogatási összeg, a Falusi CSOK 2486 kistelepülésen vehető igénybe lakás vagy ház vásárlására és felújítására, bővítésére. Meglévő ingatlan korszerűsítésekor, bővítésekor a támogatási összegek fele kapható meg.

Mind a CSOK, mind a Falusi CSOK mellé igényelhető legfeljebb háromszázalékos kamatozású hitel: két gyermek után maximum tízmillió forint, három gyermek után 15 millió forint. Ez a hitelösszeg az új vagy használt lakáshoz felvett támogatás mellé, két vagy három gyermek után érhető el. A Falusi CSOK esetében használt lakás vagy ház vásárlására és korszerűsítésére, bővítésére vehető igénybe a kölcsön. A felső összeghatár itt is tíz és 15 millió forint, meglévő ingatlan korszerűsítése és/vagy bővítése esetén pedig öt, illetve 7,5 millió forint.

Az OTP Bank az összeállításában kiemelte, hogy a hatályos rendelkezések szerint a második gyermeket vállaló családok egymillió forinttal csökkenthetik jelzáloghitel-tartozásukat, ha a hitelt a gyermek érkezése előtt vették fel. A támogatás a harmadik gyermeknél négymillió forintra emelkedik, minden további gyereknél újabb egy-egy millió forinttal.

Több mint 100 ezren igényelték a Babaváró Támogatást

A gyermekvállalásra készülő házaspárok Babaváró Támogatásként legfeljebb tízmillió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt is igényelhetnek a bankfiókokban, függetlenül attól, hogy van-e már gyermekük. Az eddigi banki tapasztalatok szerint tízből hat-hét igénylő ezt is lakáscélra fordítja.

Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár nemrég jelentette be, hogy a tavaly július óta elérhető Babaváró igénylőinek száma átlépte a százezret, a CSOK-ot pedig öt év alatt 145 ezer család vette igénybe.

(fotó: Shutterstock)