Ismét indul a Nemzeti Tehetség Program egyik legsikeresebb programja, a Stipendium Peregrinum Ösztöndíj első része, amely a tehetséges fiatalok külföldi felvételi eljárását támogatja a 2021/2022-es tanévre.

Plusz segítség a kisgyermekeseknek

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár ezzel összefüggésben elmondta: évente 300 magyar tehetséges fiatalt támogat a Nemzeti Tehetség Program, jövőre e célra 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre. A Stipendium Peregrinum Ösztöndíj a vándordiákokat segíti, olyan fiatalokat, akik külföldön tanulnak, de tudásukat majd itthon kamatoztatják. A támogatás két komponensből áll. Az „A” komponens azokat segíti, akik a világ legrangosabb egyetemeire felvételiznek. A „B” komponens célja, hogy akik már felvételt nyertek, csak a tanulásra tudjanak koncentrálni, ne legyenek anyagi gondjaik.

Rácz Zsófia jelezte, hogy az „A” komponensnek van néhány új eleme, ilyen például a nemzetközi nyelvvizsga lehetőségének megszerzése. A kormány ezt 70 ezer forintig finanszírozza. A kiskorú gyermekeket nevelő szülők korhatára pedig 3-3 évvel nő. Az egy gyermeket nevelők így 26, a két gyermeket nevelők 29, a 3 gyermeket nevelők pedig 32 éves korig pályázhatnak az egyébként feltételül szabott 23 éves korhatár helyett. Emellett újdonság az is, hogy az idén a művészeti verseny eredményeiért is pluszpont jár.

Indul a jelentkezés

Würtz Csilla, a Nemzeti Tehetség Központ új ügyvezetője ismertette a Stipendium Peregrinum Ösztöndíj ma megjelenő pályázatának részleteit, amely valamely külföldi egyetem felvételi eljárásához nyújt támogatást. Eszerint a pályázatot elektronikus úton kell benyújtani a nemzetitehetsegkozpont.hu oldalon 2020. november 17-én 12 óráig. Ezt követően is lehet pályázni, 2021. április 15-ig. A díjazottak száma nincs meghatározva, a keretet a 10 millió forint pályázati összeg határolja be.

Akár 700 ezer forint is lehet a segítség

Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 200 ezer-700 ezer forint.

Az jelentkezhet, aki a beadás időpontjában betöltötte a 17. életévét, de legfeljebb 23 éves – kivételt jelentenek ez alól a kisgyermekesek –, kiemelkedően tehetséges hazai vagy határon túli magyar fiatal. Középiskolában, vagy Magyarország államilag elismert felsőoktatási intézményben, illetve a szomszédos országok magyar nyelvű képzést folytató felsőoktatási intézményeiben alapképzésben, osztatlan mesterképzésben, mesterképzésben vesz részt aktív vagy passzív hallgatói jogviszonnyal. Egy pályázó legfeljebb három pályázatot nyújthat be.