101 fiatal ötletgazda jelentkezett a Nemzeti Tehetség Központ által meghirdetett START Programra. Az innovátorokban közös motiváció, hogy megoldásukkal a magyar társadalmat szeretnék segíteni, és ebből a törekvésből sikeres vállalkozást is építenének. Az érdeklődők 58%-a egyetemistaként adta be pályázatát, 56%-uk pedig Budapesten kívüli településekről jelentkezett.

Újrakezdés, generációs összefogás, online vagy offline

Három kihívásra lehetett jelentkezni. Újrakezdés címszó alatt a koronavírus utáni időszak újratervezéséhez, Generációs összefogás témában a fiatalok és az idősebb generáció közti párbeszéd kiépítéséhez, Online vagy offline tematikában a valódi és a virtuális tér közti átjáráshoz vártak ötleteket a szervezők. 

Az egyes kategóriák szinte hasonló népszerűségnek örvendtek. Míg az összes jelentkezőre vonatkoztatva a pandémia utáni újrakezdés nyert pár százalékkal, a programba bejutott résztvevőknél már a generációs összefogás lett a legkedveltebb téma. Az innovátorok 38%-a szeretné ezt a kérdéskört megoldani, míg a másik két topikra 31-31%-uk választása esett. 

Ötletek számos területen

A pályázatok között izgalmas, szerteágazó megoldásokat találhatunk. Van olyan innovátor, aki idősebbek családtagjaikkal történő kommunikációját segítené, van, aki kreatív munkaerő kereső platformmal a külföldön végzett, de hazavágyó magyar hallgatókat szólítaná meg. Van, aki a mezőgazdasági döntéshozatalban segítene, és olyan is, aki az egészségügybe, a logisztikába vagy a távoktatásba hozna innovatív vérfrissítést ötletével. 

A végső válogatásba összesen 19 pályázó – csapat és egyéni jelentkező – került be, ők április 29-én kezdik meg a 6 képzési alkalomból álló programot. Workshopok, előadások, motivációs alkalmak és közösségépítés várja a résztvevőket. A programba bekerült innovátorok bruttó 3 millió forint kezdőtőkével alapozhatják meg vállalkozásukat. 

Az ösztöndíjprogram a Nemzeti Tehetség Program keretében valósul meg, amelynek köszönhetően évente 300-350 ezer tehetséges fiatal vehet részt a tehetsége kibontakoztatását segítő programban.