A válaszokból kiderül, a 15-39 évesek nagyjából háromnegyede tartja valószínűnek, hogy 2050-ben saját házban/lakásban (76 százalék), házasként (75 százalék), Magyarországon fog élni (72 százalék). E három állítást a megkérdezettek több mint fele (52 százalék) valószínűnek tartja, míg kevesebb mint tizedük egyiket sem (8 százalék).

Az Ifjúságkutató Intézet 2022 végén és 2023 elején 15-39 éves magyar állampolgárok körében, országos, reprezentatív 1000 fős mintán, személyes megkérdezéssel végzett kutatása arra volt kíváncsi, miként látják a jövőjüket bő negyedszázad távlatában, amikor már a 42-66 éves korosztályhoz fognak tartozni.

A válaszadók kétharmada (68 százalék) tervez 2050-ig újabb gyermeket vállalni, és ugyanekkora arányban feltételezik azt, hogy anyagilag jobb helyzetben lesznek, mint most vannak - közölték.

Hozzátették: a megkérdezettek jelenlegi pénzügyi helyzete befolyásolja a jövőképüket. Megállapítható, hogy aki manapság nem küzd anyagi gondokkal, derűlátóbb a 2050-es anyagi helyzetét tekintve; illetve minél rosszabb anyagi körülményekről számol be egy fiatal, annál kevésbé van elképzelése a 2050-es kilátásairól.

A 15-39 évesek közel kétharmada (64 százalék) meglehetősen biztos abban, hogy a jelenlegi tanulmányainak vagy foglalkozásának megfelelő munkát fog végezni 2050-ben is. Azzal kapcsolatban viszont kiegyenlített a válaszadók véleménye, hogy a kollégáikkal többnyire magyarul vagy idegen nyelven fognak-e értekezni (45-44 százalék).

A nők inkább tartják valószínűnek, hogy 2050-ben nyugdíjasok lesznek (39 százalék kontra 30 százalék), Magyarországon fognak élni (76 százalék kontra 69 százalék), vagy, hogy saját tulajdonú lakásban/házban laknak majd (79 százalék kontra 73 százalék). A gyermekvállalás vagy további gyermekvállalás esélyét viszont inkább a férfiak látják valószínűbbnek (70 százalék kontra 66 százalék).

Az is megállapítható, hogy az életkor emelkedésével növekszik a saját tulajdonú ingatlant, a házasságot, a magyarországi tartózkodást valószínűsítők aránya. Ehhez képest az idegennyelvű munkakörnyezetet, a jelenleginél jobb anyagi helyzetet és a további gyermekvállalást tekintve az életkor fordított összefüggését figyelhetjük meg.

A kutatás részletesebb megállapításait az MCC Feszten, az Ifjúságkutató Intézet sátrában, az IFJÚSÁG+ - Öt kérdésben a magyarországi 15-39 évesekről című jelentés bemutatásakor ismerhetik meg az érdeklődők. A felmérés később az intézet hivatalos honlapján is elérhető lesz - áll a közleményben.