A tengerentúlról pár éve megérkezett hozzánk is egy roppant kedves szokás: a várandósság utolsó hónapjában nemcsak a gyermek születését várja izgatottan a kismama, hanem az azt megelőző babaváró bulit is. Ez ugyan jóval visszafogottabb, mint az apukának szervezett tejfakasztó buli, de az ötletes és kismamaközpontú szervezéssel garantáltan emlékezetes marad az anyuka tiszteletére rendezett parti is.

Mikorra időzítsük?

Ne szervezzünk meglepetésbulit a legjobb barátnőnknek vagy a terhes testvérünknek!

A szokás úgy tartja, hogy a terhesség utolsó hónapjára szervezzük a bulit, de őszintén szólva nem sok kismamát ismerek, aki vidáman kacarászott volna az utolsó hetekben – ezt az időszakot jellemzően felpolcolt lábbal szuszogva töltjük, és semmiképp sem szeretnénk, ha ezeket a pillanatokat valaki még meg is örökítené. Persze, ott vannak az irtó szerencsés kismamák, akik fitten, energikusan várják a baba érkezését. A lényeg tehát az, hogy ne szervezzünk meglepetésbulit a legjobb barátnőnknek vagy a terhes testvérünknek, hanem kérdezzük meg, egyáltalán szeretne-e ünnepséget, és ha igen, mikor.

Hogyan készüljünk rá?

A babaváró bulit felfoghatjuk úgy is, mint a nő utolsó csajos buliját, mielőtt édesanyává is válna.

Érdemes úgy megszervezni, akár egy délutáni születésnapi bulit. Időben foglaljuk le a helyszínt, rendeljük meg a kismama kedvenc tortáját, találjuk ki a buli menetét, majd szerezzük be az ehhez passzoló parti kellékeket. A babaváró bulik témája általában a baba maga, de felfoghatjuk az eseményt úgy is, mint a nő utolsó csajos bulija, mielőtt édesanyává is válna. Ha innen nézzük, akkor készülhetünk trópusi hangulatú bulival, szigorúan alkoholmentes koktélokkal. Hívjunk helybe masszőrt, kozmetikust, manikűröst, egyszóval a kismama kényeztetésé legyen a főszerep!

Mit ajándékozzunk?

A hagyományos babaváró bulikra a kismama összeállít egy kelengye-listát, amiről a meghívott vendégek kedvükre válogathatnak. A másik alternatíva, ha a barátnők és a rokonok állítanak össze egy listát, ami illeszkedik a kismama-központú babaváró bulihoz: szerepelhetnek rajta kényeztető natúrkozmetikumok, kismamaápolási termékek, csinos ruhadarabok, amik mellesleg tökéletesek a szoptatáshoz is. Jó minőségű sminktermék, vásárlási utalvány szigorúan női ruhákat árusító boltba, vagy egy vagány, színes pelenkázóhátizsák, amit később is viselhet, szintén kitűnő ajándékötlet.

Legyenek feladatok?

Véleményem szerint a szülés előtt álló első gyermekét váró anyukát stresszelheti, ha nem sikerül bepelenkázni időre a játékbabát, de az is, ha nem vágja csípőből, milyen hőmérsékletű legyen a fürdetővíz. Felejtsük el a gyorsasági, ügyességi feladatokat is, valamint hanyagoljuk az olyan kvíz-kérdéseket, amik az anyuka súlyát vagy pocakméretét próbálják megsaccoltatni. Ha mindenképpen szeretnénk vicces feladatokkal múlatni az időt, akkor egyszerűen csak írjuk át a népszerű mutogatós-rajzolós társasjátékot úgy, hogy az a babavárás és a szülői lét kihívásairól szóljon.

(fotó: Shutterstock)