1. Féltékenység

Kérdezzük meg, jól érezte-e magát!

A féltékenység érzése bizonyos szintig akár még normális is lehet, például amikor görcsbe rándul a gyomrunk, ha arra gondolunk, hogy szerelmünk mást is ölelhet úgy, mint minket. Viszont jobban járunk, ha ezek a rossz érzések nem nyilvánulnak meg olyan fura cselekedetekben, mint az 5 percenkénti telefonos ellenőrzés, vagy épp a másik telefonjában való kutakodás. Az sem szerencsés, ha kedvesünket folyamatosan olyan kérdésekkel nyomasztjuk, mint a „kivel voltál?”, „mit csináltál?”, „miért mentél oda?”, „miért nézted meg?”, stb… Helyette kérdezzük meg, jól érezte-e magát. A legtöbb, amit megtehetünk azért, hogy ne lépjen félre, az az, ha folyamatosan „dolgozunk” a kapcsolatunkon odafigyeléssel, megértéssel, bizalommal.

2. Figyelmetlenség

Dicsérjük meg a szerelmünket minden nap!

Kijelenthetjük, hogy a figyelmetlenség szerelemgyilkos. Ha a kedvesünk egy számára fontos történést szeretne elmesélni nekünk, de mi a felénél már látványosan nem mutatunk érdeklődést, ráadásul mindez rendszeresen megismétlődik, akkor ne csodálkozzunk azon, ha legközelebb mással osztja meg a gondolatait. Jogosan érezheti úgy a párunk, hogy nem számíthat ránk. Dicsérjük meg a szerelmünket minden nap! Akár azért, mert valamiben a segítségünkre volt, akár, mert valamit jól csinált, vagy egyszerűen csak dicsérjük meg a külsejét! Mondjuk el, milyen fontos a számunkra, és azt is, hogy miért. Olyan apróságok is nagyon sokat számítanak, mint hogy figyelünk arra, mit, hogyan szeret, és igyekszünk a kedvében járni. Fontos, hogy ez az odafigyelés ne legyen egyoldalú, mert hát ki szeretne egy olyan kapcsolatba energiát fektetni, ahol csak az egyik fél próbálkozik?

3. Igénytelenség

Legyünk mindig jól ápoltak!

Nem szabad elhagynunk magunkat akkor sem, ha úgy érezzük, elválaszthatatlanok vagyunk a kedvesünkkel. Nem arról beszélünk, amikor felszedünk néhány kilót a boldogságban vagy épp a gyermekáldás során, hanem arról, amikor valaki már nem érzi fontosnak, hogy tessen a párjának. Otthonra persze senki sem öltözik ünneplőbe, de ne kinyúlt göncökben mászkáljunk a négy fal között, főleg, ha a hét nagy részében a saját lakásunkra korlátozódik a párunkkal együtt töltött idő. Legyünk mindig jól ápoltak! Igen, amikor gyermeke születik az embernek, nem a hajmosás, az arcpakolás vagy az epilálás élvez prioritást, de a gyermekágy kimerítő időszakát leszámítva, szakítsunk időt ezekre a tevékenységekre! Ne csak a párunk, hanem a saját örömünkre is. A kedvesünknek jogos elvárása, hogy ne kelljen drasztikusan megváltozott nővel élnie, és természetesen ez fordítva is igaz: mi, nők sem örülünk annak, ha a kedvesünk nem ad magára. Olyankor azt érezzük, hogy már nem érdekli, mit gondolunk róla, már nem számít a véleményünk.

4. Tájékozatlanság

Legyünk naprakészek a hírek világában!

Nagyon fontos, hogyan és mi mindenről tudunk beszélgetni a párunkkal. Az ismerkedés időszakában még maguktól jönnek a beszédtémák, aztán a családalapítással a beszélgetés sokszor a hétköznapi dolgok megvitatására korlátozódik. Még rosszabb, ha arra sem, csak beülünk együtt a tévé elé. Olvassunk! Ha nincs is időnk egy hosszabb irodalmi műre, akkor érjük be érdekes, vagy vicces történetekkel! Legyünk naprakészek a hírek világában! Nem is gondolnánk, egy-egy napi aktualitás milyen érdekes eszmecseréhez vezethet a párunkkal reggeli vagy vacsora közben is. Egy idő után kölcsönösen keresni fogjuk azokat az alkalmakat, amikor kettesben leülhetünk egy jó kis beszélgetésre.


(kép: shutterstock)