Rekreációs park a Dob utcában

Újra közparkként nyílt meg a bulinegyed szívében, a Dob és Wesselényi utca közötti „15-ös tömb” helyén álló 4000 négyzetméteres foghíjtelek.

A Kazinczy-Dob-Nagy Diófa és Wesselényi utcák közötti tömb középső házait az 1970-80-as években elbontották, éppen azzal a céllal, hogy kissé fellazítsák a nyomasztóan sűrű városszövetet. Az önkormányzati projekt keretében megvalósult park elsődleges célja a pihenés és rekreáció, így itt játszóteret sem találunk, és mivel három oldalról lakóházak veszik körül, este 9-kor bezárják.

A nagy lombkoronájú fák közül sokat meg tudtak menteni, ezek között pedig változatos, tematikus bokros-virágos területeket alakítottak ki. Sok árnyas pad, sakkasztal, wifis-napelemes-töltős okospad, szökőkút, párakapu dobja fel még a parkot. Itt áll Janikovszky Éva szobra is, illetve rá emlékezik a Réber László rajzaiból készült könyvillusztrációs tűzfalkép is – számolt be róla a welovebudapest.com.

Nemzeti Múzeum kertje

Idén tavasztól újra lehet ücsörögni a Múzeumkert fái alatt. A tavaly indult felújítások célja az eredeti angolpark visszaállítása volt, ennek keretében ugyan ritkították a faállományt, cserébe füves-bokros területet alakítottak ki a korábban kövekkel felszórt részen a Múzeum utca felőli oldalon.

Jó sok pad és szék is került ide, a kert jobban átjárható lett, sok kacskaringó sétányt is kialakítottak, és új bejáratokat nyitottak a Múzeum utca és a Pollack Mihály tér felé. Tökéletes kis zöld sziget a Belváros és a Palotanegyed határán, ha csak napközben kicsit megpihennénk valahol a nagy rohanásban, de hosszabb beszélgetésekhez vagy randikhoz is jó helyszínválasztás, jó időben ebéddel is ki lehet ülni, míg szorgalmi időszakban két előadás vagy gyakorlat között tradicionálisan az egyetemisták szusszannak itt egyet.

Adyligeti park a budai hegyek között

A budai hegyvidéken, a Hűvösvölgy végállomás közelében felújított parknak van egy szellősebb, csendesebb része, ösvényekkel, és padokkal, itt indul a gyerekeknek épített úgynevezett madártani tanösvény is, odúkkal és sok érdekes tudnivalóval, a türelmesebbeknek miniatűr madárles is épült.

A park másik felében egy elég nagy, többgenerációs játszóteret alakítottak ki, ami kerítéssel körülhatárolt és zárható, így a szülők nyugodtan szabadjára engedhetik a kisebbeket is.

A játszótérrel szemben van a burkolattal ellátott focipálya, kosárpálya, egy kisebb streetballpálya és pingpongasztal. Emellett kültéri kondieszközökön is edzhetnek a sportolni vágyók, találnak itt sajátsúlyos és páros kondigépeket és erősítőkorlátokat is.

Holdudvar park Óbudán

Az Óbudai Holdudvar park közösségi tervezése 2015-ben indult, és idén nyáron végre birtokba vehették kicsik és nagyok a teljes területet. A park funkcionálisan több, jól elkülönülő részből áll, miközben az új park továbbvitte az 1975-ben átadott elődje pozitívumait, mint az ikonikus „holdbéli tájat” idéző névadó dombok, az árnyas, fás részek és sétányok.

Ám mindez kiegészült a mai lakók és a 21. század igényeinek megfelelően nagyobb, életkor szerint osztott játszótérrel és csúszdaparkkal, a kamaszoknak közösségi térrel és pingpongasztalokkal, a mozogni vágyóknak street workout gépekkel és egy 450 méteres rekortán futókörrel, valamint találunk sakkasztalokat és különböző kényelmes utcabútorokat is.

Rákóczi Kert Csepelen

A Csepel Belvárosának szélén fekvő 25 ezer négyzetméteres, frissen felújított Rákóczi Kert kicsiknek, nagyoknak kínál szuper kikapcsolódási lehetőségeket a sporttól a szórakozáson át a közösségi programokig.

A parkban a foci- és kosárpályák, kültéri kondieszközök, futókör, pingpongasztalok mellett egy nagyobb játszóteret is találunk a sárospataki várat mintázó hatalmas csúszdás játszóvárral, baba-mama hintákkal.

A színes, rekortánnal burkolt dimbes-dombos pályán balesetmentesen lehet kismotorzni, rollerezni, és a kicsik tanulhatnak itt bringázni is.

Az idősebb korosztályra is gondolva bográcsozós tűzrakóhelyeket is kialakítottak, és megújult a közösségi ház is. Ami igazán üdvös, hogy a park tervezésekor gondoltak a praktikumra is, így ingyenes WC-t és pelenkázót is elhelyeztek a parkban.