A hagyományőrzés nyomán

Akik szeretnék megemlékezéssel kezdeni a hétvégét, azok részt vehetnek az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapján reggel 9 órától az ünnepélyes zászlófelvonáson a Kossuth téren.

Vissza az időben

Szeretnénk utazni egyet a múltba? A Szentendrei Skanzen a nemzeti ünnep alkalmából a forradalom idejét megidéző köntösbe öltözik: bemutatja a falusi mindennapokat, sőt, a tragikus esemény néhány epizódját is feleleveníti filmvetítések és ismeretterjesztő előadások keretében. Megtudhatjuk például, hogy mit takart akkoriban a takarékos konyha. A Magyar Vöröskereszt „Hősképző” programján pedig az elsősegélynyújtásba nyerhetünk betekintést. A picúrok számára öltöztetőbaba, sapka, rádió és gombfoci készítésére lesz lehetőség, a játékudvaron pedig kipróbálhatják a népi játékokat.

Egy messzi, messzi galaxisban…

A Bálnában megrendezett Csillagok Háborúja kiállítás a nemzeti ünnepen is nyitva tart, így érdemes megtekinteni a hosszú hétvégén. A Star Wars rajongók számára örök élmény lehet ez az autentikus, egyedülálló díszletekkel berendezett tárlat. Találkozhatunk a filmekből jól ismert karakterekkel, a virtual reality teremben űrcsatákat vívhatunk, az átélt izgalmakat pedig a SPACE bárban pihenhetjük ki. A felnövő generáció űrharcos palántái kipróbálhatják magukat a Jedi kiképző ringben, ahol átélhetik a VR élményeket. Egészen biztos, hogy a szülők is remekül fognak szórakozni.

Őszi szünet az állatkertben

Október 23-ától egészen november 3-áig 200 forintért léphet be minden 14 év alatti gyerkőc a Budapesti Állatkertbe. Érdemes nagymamival és nagypapival érkezni ide, ugyanis számukra is kedvezményes áron vásárolható meg a belépő ebben az időszakban.

A repülés szerelmeseinek

2016-ban nyílt meg Szolnokon Közép-Kelet-Európa egyedülálló repüléstörténeti múzeuma, a Reptár, amely a Családbarát Múzeum címet is elnyerte. A többezer hektáron fekvő kiállítótéren található repülőgép emlékparkot a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei segítségével hozták létre. Megtalálhatóak itt hadirepülőgépek, helikopterek, hajtóműmodellek és a hazai repüléstörténet egyéb relikviái is. A belépés október 23-án ingyenes. A kicsiket játszótér, a kalandorokat pedig katonai akadálypálya is várja.

A természet ölelésében

Az egész család számára remek választás lehet a Tisza-tavi Ökocentrum, ahol őshonos állatokat és különleges növényeket csodálhatunk meg egy szórakoztató, interaktív látogatás keretében. A fedett területen kikapcsolódhatunk esős idő esetén is, így a központ ősszel is kiváló programlehetőség. Legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, amely víz alatti csodáival igazi természetközeli élményt nyújt. Nem érdemes kihagyni a látványetetést, amelynek során megtudhatjuk, hogy a vidrák miként is élik mindennapjaikat. A Tájház, a halászskanzen és a hagyományőrző baromfiudvar révén pedig visszarepülhetünk a XIX. század világába.

(fotó: Shutterstock)