Az akció lényege, hogy minél többen kapcsolódjanak be a táncba június 10-én szombaton 11 órakor, hogy ezzel is a gyermekvállalásra, a családi élet szépségére hívjuk fel a figyelmet. A szervezők minden résztvevőt - kicsiket és nagyokat - arra kérnek, hogy  énekeljék el a "Kicsi vagyok én, majd megnövök én" című dalt, és táncoljanak közben.

A könnyen megtanulható táncban a forgás, a pörgés lesz a lényeg, a flashmob végén pedig mindenki magasba emelheti gyermekét vagy gyermekeit. 

A mozgalomnál az évről évre megrendezett Gyereket a magasba! akció idei mottója: Körülöttünk forog a világ! - hiszen a gyermeknek a szülők, a szülőknek pedig a gyerek jelenti a világot. 

Idén Budapesten több helyen (ALLEE, Millenáris, Magyar Nemzeti Múzeum, Óbuda, Budafok-Tétény) és több mint 20 vidéki város frekventált helyszínén szerveződik a flashmob, amihez a helyszínen szabadon lehet csatlakozni, de még jobb, ha az érdeklődők előre jelzik részvételi szándékukat. 

Az elmúlt öt évben több tízezren vettek részt a Három királyfis gyerekemeléseken, ami négyszer hagyományos keretek között, egyszer pedig rendhagyóan, online formában valósult meg. Legelőször csak Budapesten emelték a szülők a gyerekeket a magasba, majd évről évre több település és közösség csatlakozott a családi napok megrendezésével.