Grezsa István egy, a program keretében már épülő óvoda időkapszulájának az elhelyezésén vett részt a magyar-román államhatártól mintegy harminc kilométerre fekvő román többségű kisvárosban.

A miniszteri biztos a rendezvény után az MTI-nek telefonon elmondta: a jövő évi zárásig 176-ra emelkedik a program keretében felépített új magyar óvodák száma, és 773-ra azoké az óvodáké, amelyeket felújítottak. A több parlamenti cikluson át folyó, összesen 61 milliárd forintos költségvetésű program keretében emellett négyszáz játszótér és több tucat óvodai sportpálya is épült, és nagy mennyiségű didaktikai eszköz került a Magyarország határain kívüli magyar óvodákba. Hozzátette: az óvodai infrastruktúra-fejlesztéshez jelentős humánerőforrás-fejlesztés is társult.

A csütörtöki esemény keretében a már épülő pécskai óvoda egyik szegletkövében helyeztek el az időkapszulát. A református egyház által épített intézmény mintegy 60 magyar gyermek ellátását biztosítja majd egy bölcsődei és két, hosszú programos óvodai csoportban. A beruházás 220 millió forintból valósul meg.