Bár folyamatosan költöznek a településre és el innen, ám összességében csökken a lakosságszám már régóta. A faluvezetés célja és érdeke, hogy mérsékelje, illetve megállítsa a népességfogyást. Ennek elérése érdekében számos intézkedést hozott a települési önkormányzat képviselő-testülete – mondta a Hajdú-Bihari Naplónak dr. Kovács Miklós, a település polgármestere.

– Fontosak az életminőséget javító fejlesztések. Ide tartozik például a közterületek rendezettsége. Nagyon lényegesek az iskolák, valamint az önkormányzat intézményeinek magas színvonalú működése. Ezekre mindig nagy hangsúlyt fektetünk. Bölcsődénk már 2014 óta van, tehát ha egy anya hamarabb munkába szeretne állni, a gyermekét el tudja helyezni – sorolta a település vezetője.

Elmondta, hogy a bárándi munkaerő leginkább Debrecenre fókuszál, ám úgy látja, ebből a távolságból most még igen nehéz alvótelepüléssé válniuk.

– Azért, hogy mérsékeljük az elvándorlást, lakáshoz jutási és építkezési kedvezményeket adunk a fiatal házaspároknak, és két éve indítottuk a babacsomag akciónkat. A erőnkhöz mérten bővítjük a támogatások lehetőségét, szélesítjük az igénybevevők körét – ismertette az eddigi intézkedéseiket.

A július elsejétől indulú Falusi CSOK Bárándon álló ingatlan vételére is felhasználható lesz, és vannak is a településen eladó ingatlanok – hangsúlyozta a polgármester.