Míg 1984-ben százezer emberből 46 vetett véget önkezével az életének, mára ez a szám 17-re csökkent. Másképpen: tizenöt éve 4911, 2017-ben 1634, 2018-ban pedig 1656 ember lett öngyilkos Magyarországon – mondta Németh Attila, az Országos Pszichiát­riai és Addiktológiai Intézet igazgatója egy szakmai tanácskozáson. A nemek arányában nincs változás: háromszor-négyszer annyi férfi lesz öngyilkos, mint ahány nő.

A csökkenés az Európai Unióban nálunk a legjelentősebb, igaz, az utóbbi egy évben ez a tendencia megtorpant, bár – tette hozzá Rihmer Zoltán pszichiáter, a téma szakértője – általános szabály, hogy egy beavatkozás hatása annál nagyobb, minél kórosabb az alapállapot.

Látványos javulás

Magyarország évtizedeken át dobogós helyen állt az öngyilkosok arányát tekintve, ám a WHO legutóbbi, 2018-as statisztikái szerint az európai országok között már nincs az első háromban, világszinten pedig az első tízben (a világranglistát Litvánia vezeti, ahol százezer emberből 31,9 lett öngyilkos tavaly, a második Oroszország, ahol 31). A csökkenés látványos, de még fokozható, rövid távon a pszichiátriai ellátás javításával, illetve az antidepresszánsok fokozott használatával – mondta Rihmer Zoltán.

A háttérben húzódó okok

Az öngyilkossághoz vezető okok között ugyanis a depresszió az elsődleges, a kezeletlen depresszióban szenvedők 15, a kezeltek három százaléka öli meg magát, aminek az az oka, hogy miként a szervi betegségek mindegyikéből, ebből sem lehet mindenkit kigyógyítani – magyarázta Németh Attila, aki kiemelte: mindenképpen fontos lenne elérni, hogy mindenki szedjen gyógyszert, akinek az állapota ezt indokolja.

A depresszióhoz társulhat szenvedélybetegség, elsősorban alkoholizmus, az okok között fellelhető kezdődő skizofrénia, ahogyan az is előfordul, hogy valaki átesik egy akut pszichotikus állapoton, abból kijön, de addigra elveszít mindent, és elkeseredésében követ el öngyilkosságot. Ez azonban nem több mint az esetek öt százaléka, ahogyan nagyjából ekkora az arányuk azoknak is, akik valamilyen párkapcsolati-családi krízis vagy anyagi probléma miatt, illetve azért fordulnak önmaguk ellen, mert gyógyíthatatlan betegek.

A fiatalok és az idősek

Németh Attila arról is beszélt, hogy a 20 év alattiaknál és a 60 éven felülieknél nem sikerült még áttörést elérni. Úgy vélte: az időseknél komplex fellépésre lenne szükség, az ő esetükben ugyanis csak az egyik faktor a depresszió, hiszen itt már komolyabb és/vagy állandósult testi betegségek, korlátozottságok is megjelennek, nem beszélve az ezzel járó kiszolgáltatottságról, reménytelenségérzésről, valamint nagyon sok esetben az egyedüllétről és izoláltságról.

Ha úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as vagy 06-80/820-111-es telefonszámot!

Van kiút a krízisből, jól jöhet a segítség

(fotó: Shutterstock)