Az örökbefogadás példaértékű döntés, feltételezve, hogy a leendő gazdi rendelkezik az állat gondozásához megfelelő körülményekkel. Azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni az állatorvos meglátogatásának fontosságát, az állatgyógyászat világnapja alkalmából a Kisállatorvos.hu szakértője fontos tudnivalókra hívta fel a figyelmet.

Miért az állatorvos kiválasztása az első és legfontosabb?

Az állat hordozhat olyan betegségeket, amelyeket nem veszünk észre, mivel a kór kezdeti szakaszában tünetmentes, vagy mivel egy látszólag ártalmatlan jelről nem gondolnánk, hogy tünet - például, ha az állat több vizet iszik, mint általában. A szakember tanácsot tud adni a kisállat oltási programjával kapcsolatban, így elkerülhetők a különféle - egyes esetekben akár halálos - fertőzések is. Emellett elengedhetetlen tájékozódni a kötelező oltásokról és a mikrochipről is.

Léteznek láthatatlan vagy alig felismerhető paraziták is. A belső élősködők, például a különféle férgek, emésztési problémákat okozhatnak, vagy károsíthatják az idegrendszert, ráadásul az embert is megfertőzhetik.. Mindezek elkerülése érdekében a kisállatnak rendszeres kezelésre van szüksége, ha pedig az endoparaziták már jelen vannak, akkor szakmai segítség kell a kiirtásukhoz.

Az orvosi tanácsok azonban döntő fontosságúak olyan külső élősködők esetében is, mint például a kullancsok vagy a bolhák. Melyik rágótablettát, cseppet vagy nyakörvet érdemes megvásárolni? Mit kell elkerülni?

Észben kell tartanunk a fogproblémákat is. Az állatok nem tudják elmondani, ha fáj a foguk vagy sérült az ínyük, emellett a szájhigiénia nélkülözhetetlen, mivel ennek hiánya a kiskedvenc immunrendszerének gyengülését is előidézheti. Nem is beszélve a baktériumokról, amelyek potenciálisan átkerülhetnek az emberekbe, vagy a rossz szájszagról.

Végül, de nem utolsó sorban, ha a kisállat balesetet szenved vagy rohamot kap, minden perc számít - ebben az esetben nem érdemes az értékes időt címek, telefonszámok és nyitvatartási idők keresgélésével tölteni.

Hogyan válasszunk állatorvost?

Az állatorvos kiválasztásának egyik első lépése a lakhelyhez közeli (vagy nem nagyon távoli) rendelők feltérképezése, hiszen a távolság vészhelyzet esetén rengeteget számíthat.

Második lépésként érdemes körbekérdezni kisállat-tartó ismerőseinknél, hogy az ő állatorvosukat mennyire könnyű elérni, milyen élményeik vannak a vizsgálatokról és a kezelésekről, mennyire volt segítőkész és türelmes az orvos.

Az Állatorvos Kereső segítségével pedig térkép segítségével fedezhetjük fel a közeli rendelőket.

Mi történik a rendelőben?

Az állatorvosoknak, különösen a kisállat-orvosoknak gyakran van dolguk első alkalmas látogatókkal és éves ellenőrzésekkel. Fontos tisztelni az állatorvost, még akkor is, ha olyat mond, amit nem szívesen hallunk, ha a vártnál hosszabb időt kell a rendelőben tölteni, vagy ha az egész látogatást meghosszabbítják a négylábú páciens alapos diagnosztizálásához szükséges vizsgálatok.

“Ha kérdésed van, kérdezz nyugodtan, soha ne zavarjon, ha nem tudsz valamit! És még egy dolog: amíg kiskedvenced nem kapta meg az összes védőoltást, addig ne engedd, hogy az állatorvosnál másokkal érintkezzen. Ne tedd a padlóra, ne hagyd, hogy megérintse a falat; tartsd a karodban! Így további fertőzéseket nem szedhet össze”- hangsúlyozta Michal Ceregrzyn, a Kisállatorvos.hu szakértője.

Fontos felkészülni, hogy az oltások vagy kezelések pénzbe kerülnek, éves terveket kell felállítani a következő védőoltás, vér- vagy vizeletvizsgálat időpontjairól, de akár egy szigorú étrendterv is képbe kerülhet. Nem szabad elfelejteni, hogy egy kisállat tartása rendszeres pénz-, idő- és energiaköltségeket jelent.


(Fotó: Shutterstock)