A fűfélék okozta pollenszezon május elejétől júliusig tart – ebben az időszakban dominálnak a levegőben ezen növények (komócsin-, csenkesz-, perjefélék, stb.) pollenjei, emiatt az erre érzékenyeknél allergiás, szénanáthás tünetek jelentkezhetnek. A szezonális szénanátha (allergiás nátha) az allergén megjelenésének idején okoz tüneteket az érzékennyé vált egyénekben – a virágporok koncentrációja ilyenkor magasabb a levegőben.

Keresztallergia

Azoknál, akik a fűfélékre érzékenyek, étel keresztreakciók is felléphetnek. A parlagfű allergiások érzékenyek lehetnek az uborkára, a cukkinire, a banánra és a dinnyére, míg pázsitfű allergia esetén panaszokat okozhat az őszibarack, az alma, a körte, az ananász, a banán, a citrusfélék, a görög- és a sárgadinnye, a kivi, a zeller, a paradicsom, a sárgarépa, a cukkini, a szója és a földimogyoró.

Allergiavizsgálat

Azok számára, akik szénanáthás tüneteket tapasztalnak, ajánlott allergiavizsgálaton részt venni, ahol kiderül, hogy mely allergénekre érzékeny a páciens (például a fűfélékre). Az allergiavizsgálat eredményei esetleg előre jelezhetik olyan túlérzékenységek kialakulását is, amelyek még panaszokat nem okoznak.

Egy új, molekuláris allergiadiagnosztikai eljárás során nemcsak az aktuális állapot rajzolódik ki, hanem arról is információt kapunk, hogy egy immunterápiás kezeléstől jó eredmény várható-e vagy sem.

Az allergiás tünetek rosszabbodhatnak, ezért fontos a beteg állapotának folyamatos nyomon követése, kontrollja. A beteg kezelését mindig a panaszai határozzák meg – természetesen figyelembe véve a laborértékeit.