Ünnepélyes keretek között, „a Családok sikere közös sikerünk!” jelmondattal első alkalommal adta át a Családbarát Hely tanúsító védjegy Bronz fokozatát a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. szerda este az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Két kategóriában, a munkahelyi, illetve a szolgáltatói csoportban pályázók nyerhettek elismerést. A díjakat a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át a cégek képviselőinek.

Az apró figyelmesség is sokat jelent

Novák Katalin ünnepi beszédébe személyes élményét is beleszőtte. Elmondta, hogy néhány éve egy szállodába jelentkezett be három gyermekével és a férjével. A recepcióhoz egy kis gyermeklépcsőt helyeztek azért, hogy érkezéskor a legkisebbeknek se a falat kelljen nézniük, hanem részesei lehessenek a beszélgetésnek. Mint mondta, ez apróság, mégis nagyon sokat jelent.

Amikor arról beszélünk, hogy Magyarország családbarát legyen, fontosak azok a helyek, ahol minden generáció jól érzi magát. Ezért van szükség a családbarát szemlélet támogatására, azoknak a helyeknek a kiemelésére, amelyek úgy tekintenek a családra, mint több generáció szoros szövetségére. Ha valahová családok érkeznek, fontos, hogy a különböző igényű legkisebbek és legidősebbek is jól érezhessék magukat. Ennek a szemléletnek az elterjedését segíti a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. minősítése – mondta.

Nem az akció, a szemlélet a lényeg

Az a cél, hogy olyan vállalatokat, szolgáltatókat díjazzanak, amelyek egész szemlélete családbarátságot tükröz. A többfokozatú rendszer azt garantálja, hogy végig lehessen kísérni ezt a folyamatot. A bronz fokozat után ugyanis lehetőség van elnyerni a későbbiekben az ezüst, illetve az arany fokozatot is.

Nemcsak a gyermekvállalás előtt állók, vagy a gyermekeket nevelők segítése fontos egy munkahelyen, hanem az idős hozzátartozójukat, szüleiket ápoló munkavállalók élethelyzetére is tekintettel kell lenni – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, a munkavállalók számára vonzó lehet, ha egy cég családbarát, hiszen a minősítés a jó munkaerőt is bevonzza. A családbarát szemlélet mellett pedig az anyagi segítség sem elhanyagolható. Utalt arra, hogy a júliusban életbe lépett Családvédelmi Akcióterv kedvezményeit eddig 90 ezer család vette igénybe. Fontosnak nevezte, hogy legyenek szolgáltatások is, ezt a célt szolgálja, hogy 2022-ig folyamatosan bővülnek a bölcsődei férőhelyek.

Több mint ezren pályáztak

Király Barbara védjegy programmenedzser, auditor elmondta, hogy több mint ezer szervezet nyújtott be pályázatot, közülük a helyszínen 150 mikro-, kis-, közepes- és nagyvállalat, valamint szolgáltató vett át díjat.

Ma már a munka nem zárja ki annak lehetőségét, hogy akár több gyermeket is fel lehessen nevelni odafigyeléssel, szeretettel. A családbarát szemlélet harmóniát, megelégedettséget, jobb életminőséget biztosít mindenki számára – fogalmazott.

Az eseményt mások mellett a Magyar Állami Operaház gyermekkara, a Csillagszemű Táncegyüttes és a Snétberger tanítványok műsora színesítette. A fináléban pedig a Pál utcai fiúk című musicalből hangzott el a legnépszerűbb dal, egyebek mellett a Most múlik pontosan, az Azok a szép napok, a Remek a hangulatom és a Jégből vagyok című dalok között.

Az ünnepséget követően a díjazottak közül többen megosztották velünk, mit jelent esetükben a családbarát szemlélet.

Praktiker: a munkahely adjon életstílust

Cégkultúraként definiálja a Praktiker családbarát szemléletét Márton Katalin HR&CSR vezető.

„Fontos, hogy a munkahely adjon olyan lehetőséget, életstílust, amelyben a magánélet és a munka egyensúlya megvalósulhat. Ehhez programokat, akcióterveket rendelünk.”

A cégnél 1500 munkavállaló dolgozik, 150-en a központban, 1350-en pedig 20 különböző áruházakban végzik a feladatokat. Az alkalmazottak 54 százaléka nő, az átlagéletkor 42 év.

„Ez szinte kötelez minket arra, hogy figyelembe vegyük a családok igényeit. Mivel kereskedelemben dolgozunk, a rugalmas munkavégzés, az atipikus foglalkoztatás nem minden esetben valósítható meg. Igyekszünk több választási lehetőséget biztosítani, vannak áruházaink, ahol 4:3-as munkarendben dolgoznak, máshol az 5:2-es jelent megoldást.”

Mint mondta, az ügyvezető azt vallja, hogy egy dolgozó akkor teljesít jól a munkahelyén, ha otthon minden rendben van. A család nemcsak a gyermekeket jelenti, hanem a szülők, közvetlen hozzátartozók, élettársak is ide tartoznak. Számos programmal segítik a dolgozók mindennapi életét.

„Kipróbáltuk például a nyári táboroztatást. Tavaly négy táboros hetet szerveztünk, óriási siker volt. A szülőknek csak az étkezésért kellett fizetniük. Sikeres volt a „Mutiholdolgozol Nap” is. Mindenki behozhatta a gyermekét a munkahelyére, nagyon klassz programokat találtunk ki.”

Presztízskérdést csinálnak abból, hogy a gyesen, gyeden lévő dolgozóik, az inaktív munkavállalók is részt vehessenek minden akciójukban. Fontos, hogy érezzék, a közösség tagjai maradtak, és visszavárják őket. És vannak jövőbeni tervek is.

„Miután 20 különböző telephelyen vagyunk, arra gondoltunk, online felülettel próbáljuk egyben tartani a dolgozóinkat. Több területen kapcsolatba léphetnek egymással, az online piactéren gyermekruhákat cserélhetnek, fórumokat indítunk a különböző betegségekről és szakértőket is meghívunk egy-egy témában.”

Pécsi Tudományegyetem: szemlélet, együttműködés és speciális csomagok

A vezetés szemlélete, az érdekképviseletekkel való jó együttműködés és a munkahelyi közösségek tették családbaráttá a Pécsi Tudományegyetemet. Papp Ildikó humánpolitikai igazgató úgy fogalmazott: a 7000 fő feletti munkavállalói létszám nem könnyíti meg a feladatot, mint ahogy az sem, hogy nagyon eltérő szervezetek alkotják a közösséget. Az oktatási rész 10 karral működik, a klinikai központban 3200 munkavállaló dolgozik, ezek mellett a kiszolgáló szervezetben, a rektori, kancellári terület alkalmazottainál, a tudásközpontban, a könyvtárban, az egyetem szőlészet-borászatán is más-más munkakörülmények vannak. Az intézmény bölcsődét, óvodát és iskolát is működtet. Ezért sem lehet egységes intézkedéseket hozni.

„Van egy jó csapat, 5-6 ember, akik a munkájuk mellett hivatásuknak tekintik, hogy családbarát programokat szervezzenek. Az nagyon sokat lendített a munkán, hogy a tavalyi évet a családok évének minősítette a kormány. Kicsit tanácstalanok voltunk, hogy ehhez miként járuljunk hozzá, de aztán nagyon belejöttünk. Annyira, hogy az idén már a ,PT a családokért’ szlogennel dolgozunk.”

Az intézmény több csomagot állított össze. Az egyik a prevenciót és egészségmegőrzést célozza meg.

„Működtetünk egy szűrőbuszt. Ez kitelepül az egyetem különböző épületei elé, a vizsgálatra előzetesen regisztrált kollégák szervezett ellenőrzésen vehetnek részt. Tartunk véradást is, a foglalkozás-egészségügyi hálózatunk pedig elnyert egy projektet, melynek keretében munkaképességre, fizikai állapotra vonatkozó vizsgálatokat végzünk.”

Mint mondta, egy másik blokk kifejezetten a gyermekekre fókuszál. Húsvétkor nyuszitúrát szerveznek, amikor a kirándulás közben igazi nyuszik ugrálnak a kicsik lába elé. Nagy sikere volt az adventi koszorúkészítésnek, a forró tea mellé az alapanyagot, az alkotó elemeket is az intézmény biztosította.

„Volt májusban elő-gyermeknapunk, így nem ütköztünk a városi nagy rendezvénnyel. A Mikulás ünnepségünkre 640-en regisztráltak.”

A sportolás, természetjárás is népszerű csomag. Minden évben a Sportirodával közösen rendeznek sárkányhajó versenyt, a főzőversenyen pedig a legjobb paprikáskrumplit, pörköltet díjazzák. A pécsi püspöki palotában a város nevezetességeit nézhették meg szervezésükben az érdeklődők.

„Kihasználjuk, hogy van szőlészetünk, borászatunk, így tematikus borkóstolónapokat is tartunk. Szakképzett borászok beszélnek egy-egy témában, az utolsó a színek napja volt.”

Kackac játszóház: a családi ambíció a munkavállalókra is kihat

Minden játszóház családbarát, de a Kackac talán azért különleges, mert egy gyermekálomból lett valóság.

„A fiam ötlete volt az egész. Amikor először hatévesen, majd később többször is járt Amerikában, elvarázsolta ez a világ, és elhatározta, hogy egy ilyet itthon is létrehoz, lesz egy saját játszóháza” – mesélte a Kackac Játszóházak Zrt. rendezvényszervezője, aki egyben az ügyvezető és tulajdonos, Gábossy Ákos édesanyja is. Tarnócai Éva elmondta, hogy gyermeke erre építette a tanulmányait is, sőt, hogy minél több ismeretet szerezzen, érettségi előtt 1 évre, majd utána is többször kiment Amerikába.

„Annyira elszánt volt, hogy többen csatlakoztak hozzá, egy csapat befektető sorakozott fel mellette. A saját pénzét is ebbe fektette, pedig akár egy lakást is vásárolhatott volna”.

A tervezés 9 évvel ezelőtt kezdődött, nyolc éve működik a játszóház. A kicsik után most a nagyobbak következnek.

„Egy másik, új vállalkozást is elindított a fiam, szabadulószoba-láncot hozott létre Amerikában.”

A családi ambíció a munkavállalókra is kihat, a tanulásukat, továbbképzésüket minden eszközzel támogatja a cég.

„Aki nem jár főiskolára vagy egyetemre, azt a fiam rábeszéli a tanulásra.”

A munkavállalók úgy osztják be az idejüket egymás között, ahogy nekik jó. A legtöbben tanulnak, akad, akinek már családja is van, vagy éppen tervezi a gyermekvállalást. A játszóház 10 órától este 8-ig van nyitva, ezt az időszakot egymással egyeztetve vállalják a dolgozók.

„Azt, hogy ki mikor vizsgázik, mikor vannak a nyelvórái, fontos szempontnak tartjuk a munkaidő-beosztásnál, a hétvégék viszont húzósak, akkor kevesebb rugalmasságot engedhetünk.”

Eruditio Oktatási Zrt. : rugalmasan alkalmazkodunk a családi élethez

Az Eruditio Oktatási Zrt. 15-20 fővel működő kisvállalkozás. Szép Anita Lilla igazgatósági tag arról mesélt, hogy a cégnél olyan szolgáltatásokat biztosítanak a munkavállalóknak, amelyek megkönnyítik a családi élet és a munka összehangolását.

„Lehetőség van távmunkában dolgozni, de akinek úgy jobb, ledolgozhatja a 40 órás munkahetet 4 nap alatt. Van olyan alkalmazott is, aki egy napot dolgozik otthonról, a többi időt bent tölti a cégnél. Kisgyermekes családanyák, egyedülálló szülők is dolgoznak nálunk, mindenkinek más-más megoldás a jó, és mi ehhez rugalmasan alkalmazkodunk.”

A választási lehetőséget jellemzően a próbaidő után kínálják fel a dolgozóknak, hiszen az ismerkedésre mindkét oldalról szükség van. Megjegyezte azt is, hogy bármilyen ügyintézést el lehet végezni munkaidőben, ha arról előre egyeztetnek a dolgozók a főnökükkel.

„A munkaidőre vonatkozó könnyítések mellett sok olyan támogatást biztosítunk, amelyek pénzben nem kifejezhetők. Képzéseket, tréningeket is szervezünk, legutóbb Visegrádon a hatékony kommunikáció volt a téma.”

A kisgyermekes szülők bármikor behozhatják a munkahelyre (nem fertőző beteg) gyermeküket, számukra kialakítottak egy gyereksarkot. Egész éves fitnesz bérletet kapnak a kollégák, a közép- és felsővezetőknek pedig menedzserszűrést biztosítanak. Minden évben felmérik az egészséges munkavégzéshez szükséges ergonomikus igényeket és biztosítják a szükséges eszközöket.

A közösség összekovácsolódása érdekében évente egy-két alkalommal „ottalvós” csapatépítő programokat szerveznek, szeptemberben és januárban közös reggelivel indítják az évet és a tanévet. Minden évben egy nyár eleji közös kirándulás alkalmával együtt fedezik fel valamelyik magyarországi borvidéket is.

Mára az is hagyománnyá vált, hogy a karácsonyi céges ebédet egy közös forralt borozás követi. Az pedig a legvonzóbb juttatások közé tartozik, hogy hét év után egy hónap plusz fizetett szabadságot kap a munkavállaló.

További fotók a Családbarát Hely tanúsító védjegy átadó ünnepségéről: