Pásztor Anna: Most még van kiút

„Nap mint nap találkoztok. Vidámnak tűnik, de legbelül mégis nagyon nehezen éli meg a mindennapokat. Te ismersz ilyet? Vagy éppen te vagy az? Erős vagy. Sokkal erősebb, mint gondolnád, úgyhogy ne hallgass! Kapcsolj egyből, és hívd a 06 80 20 55 20-as krízisvonalat, amely ingyenesen hívható a nap 24 órájában. Most még van kiút.” Fogalmazott Pásztor Anna többszörös Fonogram-díjas magyar énekes, dalszövegíró és zeneszerző a Kapcsolj egyből! projekt figyelemfelhívó videójában. Pásztor Anna mindenkit, aki segítségre szorul, arra emlékeztetett, hogy nincs egyedül a problémáival.


A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. égisze alatt indított Kapcsolj egyből! projekt célja a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak hatékonyabb segítése. A Kapcsolj egyből! projektnek lesz a jövőben Ön az arca. Ismert, hogy egy zaklatója az életére akart törni. Ezért fontos Önnek ez a téma?

– Ez nemcsak nekem, hanem a világnak nagyon fontos. Mint a közönség előtt élő figura kötelességemnek tartom, hogy azt a plénumot, amit kaptam, vissza is adjam, megszolgáljam. Ezért próbálok társadalmilag fontos ügyeket felkarolni. Mindig a szabadság és az igazság élharcosa voltam, nagyon kevés dologgal lehet kibillenteni az egyensúlyomból. Az egyik ilyen az igazságtalanság. A gyengébbek elleni erőszak a legalja annak, amit el lehet követni a világban.

Sokan szégyellik, a négy fal között marad a bántalmazás. Mit tanácsol annak, aki ilyen helyzetben van?

– Kézzel-lábbal, minden lehetőségével, az összes létező eszközzel, minden porcikájával, idegszálával próbálkozzon kibújni ebből a helyzetből úgy, mint egy birkózó meccsen. Addig próbálkozzon, amíg a csomón valami kis rész meg nem lazul. Taktikusan kell ezt tenni, nem feltétlenül arccal és teljes testtel rohanni a veszélybe. Inkább átgondoltan, kivárva a megfelelő pillanatot arra, mikor lehet másoknak beszélni róla. Nyitni kell, utána olvasni, biztonságba helyezni magát, felhívni segélyvonalakat, elmenni olyan társaságokhoz, amelyek ezzel foglalkoznak, barátokkal, vagy akár idegenekkel beszélni róla. Kiabálni, tiltakozni, a legvégsőkig harcolni – ez a legfontosabb.

Két kisgyermek édesanyja. Mire tanítja őket, hogyan védjék meg magukat?

– Próbálok úgy élni, hogy pozitív példát mutassak nekik. Nem hiszek abban, hogy a kicsik fejébe kell gyömöszölni valamit, amit ők nem akarnak elfogadni. Csakis az igazat kell, hogy lássák, ha erőlködünk, hamisat mutatunk, azt nem fogadják el, meg sem látják. Pozitívan, szabadon és igazin élek előttük. Szerintem ez a legjobb tanítás, ezt a gyerekek sejtszinten veszik át.

Amikor egyértelművé vált, hogy zaklatják, sőt, életveszélyben van, mit tett?

– Igencsak nagy segítséget kaptam. Meg akartak ölni, késsel jöttek ellenem. Én mindent megtettem, amit csak lehetett. Kézzel-lábbal kapálóztam, a médiához, a szomszédokhoz, a barátokhoz, a zenekar tagjaihoz, a securityhez fordultam. Ez mentett meg. Akkora port vertem magam körül, hogy arra már nem lehetett nem odafigyelni.

Öntől kértek már segítséget?

– Sok bántalmazott ember volt már körülöttem. Hallottam, amikor a szomszédomban a falon csattant a hölgy feje, véresen, összeverve kéredzkedett be hozzám. Akkor még hiába próbáltam segélyvonalat hívni, csak vonalas telefonról és csak napközben lehetett segítséget kérni. Tudom, hogy nagyon sok ember csöndben marad, befelé fordul és tűr.

Van áldozat típusú ember?

– Ezt sokan, sok helyen kutatták. Vannak is rá tudományos magyarázatok. Én azonban nem hiszek abban, hogy bárkire szerepet lehet húzni, mindannyian tisztán születünk. Semmi sem visszafordíthatatlan, megváltoztathatatlan. A legsúlyosabb betegség is legyőzhető, nemhogy egy viselkedési probléma. Szenvedélybetegségek viselkedési moduljaiból is ki lehet lépni, nem feltétlenül kell az elődeink, szüleink mintáját vinni tovább. Mindent le lehet tenni és mindent meg lehet változtatni.

Mit üzen a bántalmazottaknak?

– A világ összes erejét küldöm nekik. Arra kérem őket, hogy ne adják fel, kapálózzanak, kérjenek segítséget!