Keszthely főterén található, tömegközlekedéssel, gépjárművel és gyalog is jól megközelíthető a helyi Család és KarrierPONT (CsakPONT). Ide fordulhatnak azok, akik elakadtak a karrierépítésben vagy nehezen találnak vissza a munkaerőpiacra, de a gyermeknevelési vagy párkapcsolati gondokkal küzdőknek is megpróbálnak segíteni a szakemberek.

A gyermek sem unatkozik

Az országban már 71 helyen működnek ilyen központok. Keszthelyen egy 100 négyzetméteres lakásból kialakított irodában várják a segítségért, tájékoztatásért érkező szülőket. Azok sem kerülnek hátrányba, akiknek gyermeke még nem jár bölcsibe, oviba, a kicsik ugyanis népmese-motívumokkal díszített, játékokkal felszerelt gyermekszobában tölthetik az időt, amíg anyukájuk beszélget. Németh Veronika és Gábor Hajnalka, az iroda munkatársai úgy fogalmaztak: a tavaly áprilisban nyílt központ egyre népszerűbb a családok körében.

Sokan akadnak el az álláskeresésben

– Mentálhigiénés, jogi és munkaerőpiaci tanácsadással várjuk a hozzánk érkezőket, előadásokat tartunk például az atipikus foglalkoztatásról, a család-munka-magánélet összehangolásáról. Külső szolgáltatók is segítenek, volt már nálunk kanga tréning, meditációs est, és hamarosan lesz jóga is.

Melyik a legnépszerűbb foglalkozásuk?

– A munkaerőpiaci reintegrációs tréning nagyon sikeres, a társadalmi partnerképzést is szeretik a hallgatóink.

Hányan vesznek részt az eseményeken?

– Az akkreditált, általában kétnapos, segítő jellegű képzéseinken kötött a létszám, ezekre 18-25 érdeklődőt várunk. A tanácsadásokon pedig a CSAK-pont dolgozói személyes, egyéni találkozókon beszélgetnek a segítséget kérőkkel. A coach egyszerre legfeljebb 5 emberrel foglalkozik.

Mely problémákkal fordulnak önökhöz a leggyakrabban?

– Sokan akadnak el az álláskeresésben. A munkaerőpiaci reintegrációnál a trénerek visszajelzése alapján aktívak a résztvevők, sok kérdéssel készülnek. Szakembereink segítenek az önéletrajzírásban, vagy abban, hogyan kell az online felületeken állást keresni. Abban is adnak tanácsot, hogyan kommunikáljanak az álláskeresők a munkaadókkal, milyen kérdésekre lehet számítani, és hogyan kell megjelenni egy állásinterjún. Ha valaki 2-3 évig otthon van, kiesik ebből a közegből. Másoknak arra van szükségük, hogy meghallgassák őket, mert a hosszú, otthon töltött évek alatt elvesztették az önbizalmukat. A munka-magánélet képzésünk hamarosan indul, az előrejelzések alapján az is népszerű lesz. Azt tapasztaljuk, nehéz összehangolni ezt a két feladatot. A tréningeknek az a céljuk, hogy kibeszélhessék a szülők, milyen praktikák kellenek például ahhoz, hogy időben beérjenek a munkahelyükre, odaérjenek a gyerekért a bölcsibe, oviba, milyen rendszert alakítsanak ki egy működő, napi rutinhoz.

Könnyen megnyílnak az emberek?

– Éppen ellenkezőleg, nagyon nehezen. Nem könnyű egy idegen ember előtt felvállalni a gondokat.

Állást is tudnak ajánlani?

– Van egy álláskatalógusunk, több céggel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Az az érdekes egyébként, hogy a cégek többsége sem ismeri az atipikus foglalkoztatási formákat, kevésbé nyitottak a modernebb foglalkoztatási lehetőségekre. Ezt próbáljuk népszerűsíteni a munkaadók és a munkavállalók között is.