Dr. Zacher Gábor azt nyilatkozta a bikáról, hogy 2016 óta nem volt ennyire komoly anyag a piacon.

(…) Tényleg nagyon régen nem volt ilyen anyag, amitől ennyire gyorsan leépülnek és meghalnak a fogyasztók. A bikát is májusban foglaltuk le először. Lehet, hogy már egy hónappal előtte nálunk volt, de hamarabb biztos nem, mert Európában is csak három országban volt jelen Magyarország előtt. (…)

Miért éppen bika lett a neve?

Ezek kémiai elnevezések. (…) Bár tény, egyszer én is azt mondtam, bika erős ez az anyag, hiszen mind a 11 esetben, akik fogyasztották, már droghasználó férfiak voltak egy ideje, és az, hogy kivétel nélkül minden esetben ennyire rövid idő alatt haltak meg, az valóban a szer erejére utal. Arról nem is beszélve, hogy olyan munkát végzett a szívben, amin még a boncolóorvosok is megdöbbentek.

Az, hogy már kémiai neve is van, azt jelenti, önök az elmúlt időszakban megállapították az összetevőket is? És ha igen, találtak új összetevőt?

Pontosan. A bika nálunk a generikus csoportba tartozik, így akár 60-70 összetevője is lehet. És igen, ebbe most belekerült egy új molekula is, ami tényleg hatalmasat üt, viszont ez az anyag is beletartozik a generikus csoportba, ezért gyorsan felismertük. (…)

Van valami külön oka annak, amiért a bika a szívet támadja? És annak, hogy csak férfiak haltak meg eddig?

Bár a drogfogyasztók nagy többsége férfi, ez a tendencia akkor is érdekes. Volt példa arra, hogy férj és feleség együtt fogyasztotta az anyagot, és a férj meghalt, a feleség pedig nem. Ez jól mutatja azt is, hogy ezekben az esetekben nincs pontos kiadagolás. Annyit szórnak rá, amennyi nekik tetszik. Lehet, hogy a férj többet fogyasztott, mint a feleség. Arról pedig, hogy miért a szívet támadja a szer, nehéz pontos választ adni. Annyira új, hogy az anyag hatásmechanizmusáról még szinte semmit nem tudunk. (…) Ahogy a fogyasztó sem tud semmit, sőt, még a díler sem, ugyanis ezek a hatásmechanizmusok nem ismertek előttük. Csak a hatalmas haszon a fontos a dílernek, a fogyasztónak pedig az, hogy ez a fajta drog a legolcsóbb. (…)

Az áldozatok társadalmi hátterére jellemző volt az, hogy csak dizájnerdrogot tudtak megfizetni?

Igen, egyértelműen. Szinte mindegyiknél ezt a hátteret tapasztaltuk, ugyanis a fogyasztók szinte teljes egészében szegregált környéken élnek, mozognak, amelyek jól behatárolhatók. Ez lehet talán kis részben arra is a magyarázat, miért Borsodban ütötte fel a fejét a bika, és nem máshol.

Itthon 2013-ban fogadott el a parlament utoljára drogstratégiát. Történt azóta annyi változás a piacon, hogy ehhez hozzá kelljen nyúlni?

A magyar drogstratégia idén lejár, ahogy az európai uniós is. Mivel a hazai kidolgozása az EMMI feladata elsősorban, még nem látjuk, fognak-e történni, és ha igen, milyen változások, de mivel az EU-ban is új akcióterv fog születni, meglepődnék, ha nem lennének módosítások. De az biztos, a dizájnerdrogokot kiemelten kell kezelni, mert valóban rendkívül gyorsan terjednek. Büntetői oldalról mi mindent megteszünk ezeknek a szereknek a kiszorítása érdekében, ez biztos. Ha egy új anyag valahol feltűnik, mi ott azonnal a dílerek nyomába eredünk. Borsodban például január óta rengetegen dolgozunk a bika terjedésének a megállításán. És ma már több tízre tehető azoknak a száma, akiket letartóztattunk. (…) 2021. január 1-jén szerencsére a Btk-ban az új pszichoaktív anyagok terjesztőire vonatkozó rész módosulni fog, és ugyanolyan erőteljes intézkedésekre számíthatnak, mint a kábítószerkereskedők, ami azt jelenti, hosszabb ideig lehet őket börtönben tartani, ami hátha lassítani tudja a piacot.

Mennyi idő alatt tudnak egy ilyen szert kivonni a piacról?

Azt tapasztaltuk, 2-3 hónap múlva kikopnak a magyar forgalomból. Ugyanis a dílerek nem akarják megölni a fogyasztókat, így amikor a terjesztő megtudja, milyen szerrel kereskedik, azonnal leáll vele. De ez sajnos nem jelenti azt, hogy nem jön helyébe másik. És ki tudja, az milyen durva lesz.

Van az a pillanat, amikor még megmenthető az áldozat? Mire figyeljenek azok, akik fura esetet látnak az utcán vagy a környezetükben?

Volt olyan eset, hogy a fogyasztó napokig fáradékony, aluszékony volt a halála előtti napokban. De sajnos nincs jótanács, mert egyetlen áldozatot sem tudtak megmenteni. És ebben ez a legveszélyesebb. (…)

Az interjú teljes terjedelmében a kapcsoljegybol.hu oldalon olvasható.

(fotó: kapcsoljegybol.hu, google, Shutterstock)