Az iskoláskor előtti eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek és családjaik hatékonyabb ellátását szolgálja a Családbarát Magyarország Központ európai uniós finanszírozású Gyermekút projektje (A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése, EFOP-1.9.5-VEKOP-16-2016-00001). A kiemelt projekt keretében ez alkalommal az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar kapott szakmai kiadványokat.

A kisgyermekes szülők gyakran aggódnak amiatt, hogy vajon gyermekük megfelelően fejlődik-e. Nem tudják, mi tekinthető „normálisnak”, és mikor kell szólni egy szakembernek, illetve kihez fordulhatnak adott esetben. Az aggodalom természetes, de gyakran nem indokolt, hiszen a gyermekek fejlődése, bár nagyjából azonos utat jár be, nem azonos ütemben halad. Máskor azonban rendkívül fontos, hogy a kicsik fejlődési eltéréseit időben észrevegyük és a megfelelő szakemberhez forduljunk. A Gyermekút e szakembereket segíti abban, hogy a lehető legjobb válaszokkal, tanácsokkal láthassák el a hozzájuk forduló szülőket.

Átlátható gyermekút

A Családbarát Magyarország Központ munkatársai az eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek ellátását segítő projekt keretein belül eddig:

  • 23 módszertani anyagot, kézikönyvet fejlesztettek ki;
  • olyan protokollokat és irányelveket határoztak meg, mint a koraszülöttek utógondozási irányelve, az iskolába lépést megelőző komplex vizsgálat protokollja, az óvodai fejlődéskövető szűrővizsgálatok rendszere és a mozgásterápiás protokoll.
  • Fontos lépést jelent továbbá a kora gyermekkori intervenció területén a hazai fejlesztésű, egységes vizsgáló- és szűrési módszerek kidolgozása is, többek között a kisgyermeknevelők, óvodapedagógusok által használt, a kisgyermekek nyomon követését segítő gyermekfejlődési kérdőív vagy az iskolakészültségi vizsgálat.

A fejlesztés eredményeként egy hatékonyabban működő ellátórendszer, átlátható gyermekút jön létre, színvonalasabb és mindenki számára elérhető szolgáltatásokkal. A képzések eredményeként nő és egységesebbé válik a kora gyermekkori intervencióban dolgozó szakemberek tudása, valamint a szülők képzésével az érintett családok tudatosabban, kompetens módon tudják támogatni gyermekeik erősségeit, így javítva a gyermekük, illetve családjuk egészének életminőségét.

Az elkészült szakmai tartalmak lehetőséget adtak arra, hogy a Családbarát Magyarország Központ közvetlenül is hozzájáruljon az érintett gyermekek fejlesztéséhez, valamint a velük foglalkozó szakemberek tudásbővítéséhez. Erre építve a Központ az eseményt megelőzően stratégiai és együttműködési megállapodást írt alá az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karával.

"Harmonikusan összekapcsolódik a kezdet és a jelenkor"

Az aláírt megállapodások ünnepélyes átadását követően Dr. Kereki Judit szakmai vezető mutatta be a projektet. A Gyermekút eredményeit összegző kiadványokat az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar képviseletében dr. habil Papp Gabriella dékán és dr. habil Perlusz Andrea tudományos és stratégiai ügyekért felelős dékánhelyettes vette át.

- Az ELTE BGGYK a világ legelső gyógypedagógus-képző felsőiskolájaként ma komoly szerepet vállal a tudásmegosztásban: „Tudással a befogadó Magyarországért”. A Családbarát Magyarország Központ Koragyermekkori intervenció ágazatközi projekt kidolgozásában is rangos kari szakemberek, oktatók-kutatók fejlesztettek, alkottak innovatív módon. A mai eseménnyel szimbolikusan is bezárul egy kör, harmonikusan összekapcsolódik a kezdet és a jelenkor - összegezte gondolatait az esemény kapcsán dr. habil Papp Gabriella dékán.

Az eseményhez kapcsolódóan, a projektben résztvevő szakemberek workshopot is tartottak a kora gyermekkori szakellátásban résztvevő szakemberek számára „A gyermek fejlődésbeli rendellenességének felismerését, fejlődésének nyomon követését célzó ismeretadás” címmel.

A projektről bővebb információt a www.gyermekut.hu oldalon olvashatnak.

(fotó: Förster Tamás)