A legjobb tanulóktól néhol az önköltség felét vagy egészét is átvállalják, de művészeti, sport- vagy tehetséggondozó támogatásokat is százezres mértékben gyűjthetnek be a fiatalok – derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.

Jövő hét szerdáig jelentkezhetnek a felsőoktatásba pótfelvételivel a fiatalok. A választék ezúttal jobbára önköltséges szakokból áll, de néhány ingyenes helyre is le lehet még csapni.

Önköltséges helyekből van több

Fizetős szakokból bőven van választék: csaknem 1800 alap- és osztatlan képzés, valamint 900 mesterképzés várja a felvételizőket. Az önköltségi díjak 2-300 ezer forint/félévtől indulnak, ám a legdrágább szakokon egymillió forintnál is többet kell fizetni, orvosi vagy fogorvosi képzésen 1,3 millió forint a szemeszterenkénti díj.

Mégsem érdemes kizárólag anyagi megfontolásból lemondani a továbbtanulás lehetőségéről. Amellett, hogy többfajta diákhitel is felvehető, az átsorolási szabályokra és az egyetemek helyi támogatási rendszerére is érdemes gondolni.

Két lezárt szemeszter után, a tanulmányi átlag függvényében, már át lehet kerülni a menet közben megüresedő ingyenes helyekre, márpedig sokan vannak, akik egy-két félév után jönnek rá, hogy mégsem nekik való a választott szak.

Többféle támogatás létezik

Ezen túl a felsőoktatási intézmények a legkülönbözőbb anyagi támogatásokkal igyekeznek csökkenteni a hallgatók terheit.

A Pécsi Tudományegyetem sok egyéb lehetőség mellett rektori ösztöndíjat kínál az egyetemet első helyen megjelölő és legmagasabb felvételi pontszámmal bejutóknak.

A 100 ezer forint támogatást 200 fő nyerheti el, ebből százan az önköltséges diákok közül kerülnek ki. Az egyetemek karai saját hatáskörben is kínálnak támogatást, ilyen például a műszaki és informatikai kar havi 20 ezer forintos, összességében 100 ezres Kiválósági ösztöndíja.

A Debreceni Egyetemen ugyancsak többféle ösztöndíj-támogatásban részesülhetnek az önköltséges hallgatók. Ilyen például a havi 5-25 ezer forintos sport-, illetve művészeti ösztöndíj, a tudományos tevékenységért járó kiemelt szakmai ösztöndíj, a hallgatói önkormányzatban vállalt szerep alapján járó közéleti ösztöndíj, vagy az egyetem tehetséggondozó programjának támogatása, amelynek összege teljesítménytől függően havi 10 és 34 ezer forint között mozog.

A Szegedi Tudományegyetem kínálatából érdemes kiemelni az 50-100 ezer forint közötti összegű Start ösztöndíjat, amely az egyetemet első helyen megjelölő fiataloknak jár bizonyos feltételek mellett.