A Magyar Közlönyben augusztus 30-án megjelent módosítások pozitívan érintik azokat, akik vállalt gyermekek után szeretnék igénybe venni a támogatást. Újabb esélyt kaphatnak azok, akik korábban felvették a Babavárót, de elváltak.

• 2023. szeptember elsejéig legfeljebb két vállalt gyermek után tudták a házaspárok igényelni a CSOK-ot. (Ez alól az emelt összegű, 10 millió forintos támogatás jelentette kivételt képezett, azt három vállalt gyermek után is igénybe lehetett venni.) 2023. szeptember elsejétől a CSOK valamennyi formája igényelhető lesz akár három vállalt gyermek után is.

A gyermekvállalási határidő:

  • egy vállalt gyermeknél 4 év
  • két vállalt gyereknél 8 év
  • míg három vállalt gyereknél 10 év

Korábban a 10 millió forint összegű CSOK-nál a vállalt gyerekszámtól függetlenül a határidő 10 év volt. A szigorított határidő a már folyamatban lévő igénylésekre nem érvényes.

• Újra igényelhető a Babaváró abban az esetben, ha az érintettek korábban megkötötték a szerződést, de a kölcsönt végül nem folyósították számukra. Emellett lehetőség lesz a támogatás újbóli kihasználására akkor is, ha a pár elvált és a Babaváró kölcsön összegét – szükséges esetén a kapott kamattámogatással növelten – teljes egészében visszafizette.

• Könnyítés a CSOK esetében, hogy a jövőben a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni, ha a pár egyik tagja meghal. Ezt a módosítást a 2023. szeptember elsejét megelőzően kötött szerződéseke is alkalmazni kell.

• A jövőben abban az esetben is megmarad a Babaváró hitel kamatmentessége, ha még nem született meg a futamidő első 5 évében a vállalt gyermek, de a házaspár egyik tagja meghalt. A bankhoz kérelmet kell beadni a halotti anyakönyvi kivonat kiállítását követő 180 napon belül

• Amennyiben a pár vállalt gyermekekre vette igénybe a CSOK-ot és önként visszafizetik a kapott támogatást a gyermekvállalási határidő leteltét megelőzően, akkor a támogatás összegén felül még büntetés is terheli a törlesztést. Ez az emelt 10 millió Ft összegű CSOK esetében a Ptk. szerinti büntetőkamat ötszöröse, de legfeljebb 5%. 

• Módosulnak a Tb jogviszonyra vonatkozó előírások is. Jogosult lehet a CSOK-ra és a Babaváró hitelre az a magyar állampolgár is, aki Magyarországon dolgozik, de külföldön adózik. 

Fontos könnyebbség mind a CSOK, mind a Babaváró esetében, hogy a Tb jogviszony szüneteltetése nem minősül megszakításnak. Nem egy munkahelyről vagy vállalkozásból kell leigazolni a teljes 3 éves Tb jogviszonyt, de a megszakítás hossza nem lehet több 30 napnál.

• 2023. szeptember elsejétől az építési szabályokhoz igazítják a CSOK előírásait is. Ahol nincs szükség építési engedélyre és egyszerű bejelentésre sem az adott építkezés megkezdéséhez, ott nem várnak el ilyen igazolást a támogatás igényléséhez sem.  Ez elsősorban a tetőtér-beépítéssel, vagy emelet-ráépítéssel megvalósuló új lakások építésénél lehet lényeges változás.

• Az új szabályok pontosítják a támogatott CSOK hitelekre fizetendő büntetést is.