komplikációmentes terhességnél és megfelelően felkészülve semmi akadálya a várandósság alatti utazásnak, sőt, az áldott állapot egy bizonyos szakaszáig szinte teljesen veszélytelenek még a hosszabb utak is. Ám vannak olyan korlátozások, szabályok és speciális tennivalók, amelyeket a kismamáknak javasolt betartaniuk.

MIKOR utazzunk?

Az első tizenkét hétben, amikor a vetélés kockázata magasabb, mint a várandósság többi hetében, a hosszú utakat érdemesebb későbbre halasztani. Általánosan a második trimesztert ajánlják a nyaralásra vagy a tartósabb kiruccanásra, amikor a kismamák energiaszintje a legmagasabb. Az utolsó három hónapban már nem tanácsos hosszabb, kimerítőbb utazásra vállalkozni. Az utolsó négy hétben pedig az a legjobb, ha az otthonunk közelében maradunk. Ha mégsem kerülhetjük el, hogy a harmadik trimeszterben induljunk el külföldre, előtte mindenképpen érdemes konzultálni a kezelőorvosunkkal, aki kellő szakértelemmel képes mérlegelni a helyzetünket és javaslatot tud tenni az utazás elhalasztására vagy engedélyezésére.

Fontos, hogy kismamaként különösen körültekintően és tudatosan szervezzünk meg mindent, ha nyaralni indulunk. Már a megfelelő úticél kiválasztásán is sok múlhat. A várandósság idején mindenképpen ajánlott elkerülni a túl meleg, túl párás vidékeket, a magaslati tájakat, illetve az olyan célpontokat, ahol nagy a hőingadozás, vagy védőoltás javasolt. Ahogy közeledik a szülés ideje, célszerűbb az otthonunkhoz közelebbi üdülőhelyet keresni.

KISMAMA A REPÜLŐGÉPEN

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a várandós nőknek a második trimeszter végéig ajánlott csak repülőre ülni, utána már nem javasolják a légiközlekedést. A terhesség első harmadában kellemetlenséget okozhat a fokozott émelygés, hányinger, ami le- és felszálláskor súlyosbodhat. Az utazás előtt beszéljük meg orvosunkkal, szedhetünk-e valamilyen gyógyszert utazási betegség ellen. Azt se felejtsük el, hogy a repülőn rendkívül száraz a levegő, ezért a folyadékpótlásra fokozottan figyelnünk kell. Ráadásul a hosszú utakon nő a vizesedés veszélye is, ezért többször álljunk fel, járkáljunk, vagy mozgassuk meg a lábunkat.

A légitársaságok általában meghatározzák, milyen szabályok vonatkoznak a kisbabát váró utasokra, illetve azt is, hogy a várandósság hányadik hetéig engedik a kismamát gépre szállni. Az utolsó harmadban kérhetnek hivatalos levelet, amely tartalmazza a szülés kiírt időpontját, illetve igazolást arról, hogy a terhesség komplikációmentes. Ezek az előírások légitársaságonként eltérőek lehetnek, így mindenképp tájékozódjunk a szabályzatról!

Autóval

Az egyik legfontosabb tanács: lehetőleg kerüljük a huzamosabb ideig tartó autóutakat és a hosszú egyhelyben ülést. Útközben álljunk meg egy-két óránként, és tartsunk pihenőket, hogy a végtagjainkat kinyújtóztathassuk. Ilyenkor sétáljunk egy keveset, mozogjunk öt-tíz percet, hogy serkentsük a vérkeringést a lábunkban, és elkerüljük a vizesedést.

A másik alapszabály, hogy az autóban mindig használjunk biztonsági övet. Ahhoz, hogy az öv ne nyomja meg a pocakot, az alsó része a has alatt, a csípőcsontok magasságában legyen, a vállnál lévő része pedig a has tetején, a mellek között haladjon át. Jó tanács: a kismamaüzletekben kapható speciális övterelő, ami kifejezetten kényelmessé teszi az utazást, és nem nyomja a kismama hasát sem. Figyeljünk oda arra, hogy ne utazzunk nagy melegben, gondoskodjunk útközben a megfelelő folyadékpótlásról és néhány könnyű falatról is. Egy kis rágcsálnivalót azért is érdemes magunknál tartani, hiszen a várandósság alatt gyakran egészen hirtelen is leeshet a vércukorszintünk.

BIZTOS, AMI BIZTOS(ÍTÁS)

Mindenképpen kössünk utazási biztosítást, és tájékozódjunk pontosan a helyi egészségügyi ellátásról. Az úticéllal kapcsolatban azt is érdemes megnézni, hogy hol található a közelben nagyobb kórház, orvosi ügyelet. Emellett ajánlott beszerezni az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, és külföldi utazáskor fontos, hogy a várandóssághoz kötődő dokumentumokat, például a terhességi kiskönyvet mindenképp vigyük magunkkal.

Ha Európán kívülre utazunk, arról mindenképp tájékoztassuk az orvosunkat. Ha pedig valamilyen egzotikus országot szemeltük ki a nyaralás helyszínéül, utazás előtt kérjük ki az orvos véleményét a szükséges védőoltásokról, és arról, hogy ezek a vakcinák biztonságosan beadhatók-e a terhesség alatt. Vannak olyan oltások, amelyeket nem javasoltak várandós nők számára, viszont a védelem nélküli utazás kockázatokat hordoz. Nem utolsósorban nézzünk utána a helyszín higiéniai körülményeinek, hogy elkerüljük a fertőzésveszélyt és az ételmérgezést.

Fokozhatja a biztonságérzetünket az is, ha mindig magunknál tudjuk a gondosan összeállított házipatikánkat. A hosszabb utazásokra javasolt magunkkal vinni: láz- és fájdalomcsillapítót, lázmérőt, orrcseppet, utazási hányinger elleni szert, savlekötőt, hasmenés, illetve székrekedés elleni szert, a rendszeresen szedett gyógyszereket, vitaminokat, kenőcsöt bőrgyulladásra, leégésre, kullancs-, illetve szúnyogriasztót, sebtapaszt, fertőtlenítőszert és fertőtlenítő kéztörlőt.

Programok

Mindenekelőtt arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl zsúfolt a program, jusson idő a pihenésre, feltöltődésre is. Nyilvánvalóan azt minden kismamának magának kell éreznie, mennyit bír, de várandósan nagy teljesítménytúrákra azért már nem ajánlott benevezni, és érdemes kihagyni a hátizsákos kirándulást is.

Ami a nyaralás alatti sportolást illeti, kerüljük a búvárkodást vagy bármilyen, extrémebb sportot, ahol eleshetünk vagy ütés, nyomás érheti a testünket/hasunkat, vagy az egészségesnél nagyobb terhelés „fenyegeti” a szervezetet.

Ellenben könnyű séták a természetben, városnézés, tengerparti pihenés egyaránt szóba jöhet ebben az időszakban is. A napozás nincs megtiltva a kismamának, azonban a mértékletesség betartása rendkívül fontos. Vigyünk a szokásosnál magasabb fényvédő faktorú naptejet, mert a várandósság alatt a bőr érzékenyebb a napfényre. Ezen kívül ne töltsünk sok időt a tűző napon, és a vízben is csak addig tartózkodjunk, amíg jólesik. Mindenképp árnyékban érdemes élvezni a meleget.