Az első bölcsőde 1852. április 21-én nyílt meg Budapesten, az akkori Kalap utca 1. szám alatti ház (ma V. ker. Irányi u. 2-4.) földszintjén. 2010-ben április 21.-ét a „Bölcsődék Napjaként” nemzeti ünnepnappá nyilvánították. Azóta ezen a napon arra emlékezünk, milyen hosszú utat tett meg a hazai bölcsődei hálózat kialakulása: mára háromszor annyi településen tudnak bölcsődei szolgáltatást nyújtani a családok számára, mint tíz éve. Emellett hálánkat fejezhetjük ki mindazoknak, akik fáradhatatlanul dolgoznak azért, hogy a gyermekeink a legjobb gondozásban részesüljenek. 

– A bölcsőde egyik legfőbb célja, hogy a családokat partnernek tekintve segítse és támogassa a gyermekek nevelését. A nők, ha szeretnének, újra munkába tudnak állni és az anyai szerepkörükön kívüli teendőiket nyugodtan tudják intézni. Eközben biztosak lehetnek abban, hogy gyermekük szakszerű, a korosztályának megfelelő gondozást és nevelést kap, mialatt kiteljesedhet a személyisége – mondja Németh Mária, a Családbarát Magyarország Központ szakmai szakértője, a Magyar Bölcsődék Egyesületének főtitkára.  

Időben korrigálhatók a hiányosságok 

– A bölcsőde további nagy előnye, hogy idejében fényt deríthet olyan problémákra a gyermek fejlődésében, amiket egyébként a szülők nem vennének észre. A szakmailag felkészült kisgyermeknevelők segítségével a fejlődésben esetleg megjelenő megtorpanások időben felismerhetők. A nevelői támogatás, a korai intervenció eredményeként sok édesanya nagyon hálás nekünk – magyarázza Németh Mária. 

– Nagyon hamar kiszűrhetőek azok az eltérések, megkésettségek, amik egy korai fejlesztéssel teljesen vagy részben korrigálhatók. A bölcsődében az egyéni bánásmód, a gyermek fejlődésének megfigyelése módszertani szempontból kidolgozott, így időben fel tudják zárkóztatni a gyermeket, és segítik a szülőt abban, hogy ezen sikerrel túllendüljenek, illetve megfelelő szakemberhez kerüljenek. 

Amikor anya már „kevés” 

– Általában kétéves kor körül jön el az a pillanat, amikor a szülő azzal fordul hozzám, hogy a csemetéje már igényelné a gyerektársaságot. „Tudod, Marika, már kevés vagyok neki” – mondják ilyenkor nekem. A bölcsődében a gyermek a szocializáció mellett megtanulja az együttműködés alapjait, ami nagyon fontos a későbbiekben, amikor közösségbe kerül. Ráadásul, hatalmas előny, hogy ezt 12-14 gyerek között sajátíthatja el. 

A női szerepek támogatása 

– Meg kell említenünk azt is, hogy a bölcsőde megadja a nőknek a lehetőséget arra, hogy a mindennapos anyai feladatok mellett legyen idejük egy kicsit magukra és kiteljesedjenek más női szerepeikben is. Nem szabad elfelejteni, hogy ez mi mindenre kihat, többek között a párkapcsolatra. A bölcsi ebben is tud segíteni, és azt gondolom, ez sem utolsó szempont. 

Különböző bölcsődei formák közül választhatunk 

– Jelenleg Magyarországon az államilag fenntartott, úgynevezett önkormányzati, a magán vagy egyházi fenntartású bölcsőde a három legalapvetőbb bölcsődei forma. Ezek között a térítés összegében, a gyermeklétszámban és abban van különbség, hogy mennyi programot tudnak biztosítani a gyermekek számára. A magánintézmények sokfélék lehetnek, például mini bölcsődék, családi és munkahelyi bölcsődék, így mindenki aszerint választhat, ami az ő igényeinek és lehetőségeinek a legmegfelelőbb – mondja Kardos Katalin, az EMMIKE munkahelyi mintabölcsőde szakmai vezetője. 

Munkahelyi bölcsőde – nagy segítség a munkába álló édesanyáknak 

– A munkahelyi bölcsődénk részben államilag, részben a fenntartónk által támogatott, mely jelenleg a Kulturális és Innovációs Minisztérium, illetve emellett térítési díjat kérünk. Bölcsődénk egyik nagy előnye, a meseszép környezeten kívül, hogy kis létszámú csoportokkal működünk. A két csoportban mindössze 7-7 kigyermek van, 2-2 kisgyermeknevelővel. Így több figyelem és idő jut a gyerekekre, ami ebben az életkorban különösen fontos – teszi hozzá Katalin, aki szerint egyre népszerűbb ez a bölcsődei forma.  

– Szerencsére egyre több munkahelyi bölcsőde létesül hazánkban. Nagyszerű, hogy lényegében bármilyen vállalat vagy szervezet indíthat ilyet, akár bank, egészségügyi intézmény vagy egyetem is. Jelenleg épp a Bethesda Gyermekkórházzal egyeztetünk, ők is gondolkodnak az alapításon. A rezidenseknek óriási segítség lenne, ha a gyermekvállalás miatt nem esnének ki hosszabb időre a munkából. Ráadásul, a munkahelyi bölcsődék az adott munkahely igényei szerint működnek, így már reggel, egészen korán be tudják vinni a gyermeküket, míg erre az állami intézményekben nem mindig van mód. Ahogyan arra sem, hogy év közben bármikor felvegyék a gyereket és ne kelljen tanévkezdésig várni. Mi, az EMMIKE mintabölcsődénkkel, ami 2020-ban a legelső munkahelyi bölcsődeként nyitotta meg a kapuit, már a kezdetektől egy lépéssel előrébb járunk, ezért minden nyitással, adminisztrációval, gyakorlati teendővel kapcsolatos kérdésben tudunk segíteni azoknak, akik ilyen formában támogatnák a munkavállalóik családjait. Sőt, a toborzással és akár a feltételekhez szükséges felújítással kapcsolatban is rendelkezésre állunk. Bízunk benne, hogy a növekvő érdeklődés nem torpan meg a jövőben sem!


Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a bölcsődék napja alkalmából Facebook oldalán számolt be az elért eredményekről: 2010 óta mintegy 90 százalékkal nőtt a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma az országban. Ez azt jelenti, hogy ma már minden harmadik településen működik olyan intézmény, szolgáltatás, ahol a szülők biztonságban tudhatják gyermeküket amíg dolgoznak. Mint mondta, a bölcsődei fejlesztés kiemelt része a kormány családpolitikájának. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a bölcsődeépítések és felújítások mellett jelentős adókedvezményekkel, akár teljes adómentességgel segítik a kisgyermekes családokat. Végül hozzátette: "az, hogy a gyermekeink biztonságban és gondos kezekben vannak, annak is köszönhető, hogy a bölcsődei dolgozók elkötelezett hivatástudattal végzik munkájukat. A bölcsődék napján köszönjük nekik, hogy nap mint nap a gyermekekért és a családokért dolgoznak."