Akit ez a válasz komolyabban is érdekel, az esetleg arra is kíváncsi, miért azt a foglalkozást, hivatást választaná a lurkó, mi tetszik neki benne. Esetleg még arra is rákérdez, vajon tudja-e a majdani pályaválasztó, hogy mit csinál, mi mindennel foglalkozik az, aki a vágyott szakmát űzi.  

Gyermekként érdekes válaszokat adtunk ezekre a kérdésekre, ráadásul ilyen fiatalon még igen képlékeny ez az egész dolog, hiszen akár naponta, hetente változhatnak az álmok. Ugyanakkor vannak gyerekek, akiknek már óvodásként, kisiskolásként határozott terveik, elképzeléseik vannak arról, milyen szakmában, hivatásban szeretnének kiteljesedni.

Gyermeknap alkalmából a Családbarát Magyarország Központ munkatársai osztják meg gyermekeik pályaválasztási elképzeléseit, álmait, terveit a csalad.hu olvasóival.

 

A 10 és fél éves Peti az édesapjával beszélget a pályaválasztásról.  

– Melyik szakma tetszik neked?  

– Nem tudom, addig még olyan sok év van. Nem tudooom.

– Mégis, melyik foglalkozást tartod nagyon érdekesnek, amire kíváncsi vagy?

– A videóst.  

– Szerinted mit csinál pontosan a videós?

– Játszik.  

– És amikor nem játszik?  

– Akkor foglalkozik a kamerájával, felveszi előre a videót, vág, hangeffektet tesz bele…

– Mi tetszik a munkájában?

– Élmény felvenni, meg másoknak megmutatni a videókat, hogy például mit csinálsz éppenséggel egy játékban. Meg lehet vicceskedni is. Olyan, mint egy show, csak erre még tanulni is kell, és meg kell szabni, hogy mit mondasz.

 

A 8 éves Emma rövid gondolkodás után mesél arról, melyik szakmát választaná.  

– Mmmm… Kávéházban dolgoznék. Az tetszik benne, hogy sok dologra kell figyelni, meg ott vannak sütik, amik finomak.

Emellett azt is elárulja, melyik foglalkozást tartja különösen érdekesnek.

– A balneológust, mert gyógyvizekkel foglalkozik. És az érdekes.

Sokunkban felmerülhet a kérdés, vajon ez hogyan jutott Emma eszébe…  

– Olvastam a Fürdők réme könyvben.

 

A 16 éves Barnabás határozott elképzelésekkel bír a jövőjét illetően, és kapásból válaszol a Mi leszel, ha nagy leszel? kérdésre.

Labdarúgó, a sportágon belül erőnléti edző, sportmenedzser vagy kapus edző. Azért ezt választottam, mert ez a hobbim, ez a kedvenc sportom. Azt szeretném, hogy felnőtt koromban a hobbimmal tudjak foglalkozni és mellette meglegyen az anyagi biztonságom. 

A futballista az egész életét beáldozza ennek a sportnak, kevés a szabadideje, de azzal foglalkozik, amit szeret. A kapus edző általában B tervként szerepel, ők a volt kapusokból kerülnek ki. Az erőnléti edző szakmához szakképesítést kell szerezni.  

 

A 9 éves Emma komoly és szép hivatásokra készül. Még nem döntötte el, melyik tetszik neki jobban, de az irány egyételmű…  

– Állatgondozó vagy állatorvos. Mindenképpen állatokkal szeretnék foglalkozni, mert nagyon szeretem őket.

Utóbbival kapcsolatban arról is van elképzelése, milyen feladatok várnak majd rá.

– Szerintem az állatorvos vizsgálja és meggyógyítja az állatokat. Jönnek a beteg állatok, megvizsgálja őket, gyógyszert ad nekik, és meggyógyítja őket.

 

Lili Zsanna 4 évesen egy igen különleges hivatásról ábrándozik.

– Régi álmom, hogy vulkánkutató legyek. Otthon és az oviban is sűrűn lapozgatom a vulkánokról szóló könyveket. Azért szeretnék ezzel foglalkozni, mert akkor bemászhatnék a vulkánokba, hogy megvizsgáljam őket. De persze, csak védőfelszerelésben.

 

Jelenleg a 9 éves Leonál is két szakma áll versenyben egymással. A kisdiáktól legutóbb az édesanyja kérdezte meg, mi szeretne lenni, ha nagy lesz.  

– Grafikus vagy énekes.  

– Szerinted mit csinál az egyik, és mit a másik?  

– A grafikus grafikázik, az énekes énekel a színpadon meg az utcán.  

– És miért ezeket választanád?

– Mert szerintem én jó vagyok mindkettőben. Szaxofonozni is meg szeretnék tanulni az éneklés mellett. És igazából könyvíró is lehetnék. Már el is kezdtem egy könyvet írni, csak mindig kifogyok az ötletekből... Na jó, nem adok több információt.