Németh Mária

– Alapvetően két szempontból fontos megközelíteni a strandon felmerülő veszélyforrásokat: az egyik az egészségvédelem, a másik a balesetmegelőzés szempontja – kezdi Németh Mária, a Családbarát Magyarország Központ szakmai szakértője, a Magyar Bölcsődék Egyesületének főtitkára.  

Védjük a kicsik bőrét!

– Ha az egészségvédelemmel kezdjük, akkor az egyik leglényegesebb terület az UV-sugárzás elleni védekezés. Nagyon fontos, hogy hipoallergén, gyermekek bőrére készült, széles spektrumú, magas faktorszámú naptejet válasszunk. A kicsik bőre rendkívül érzékeny, ezért mindenképpen jó minőségű készítményt vásároljunk. Egyéves kor alatt kizárólag fizikai szűrős, ásványi fényvédőt használjunk, és ne tegyük ki direkt napsugárzásnak a gyermekünket! Ügyeljünk arra, hogy a strandra indulás előtt minimum 20 perccel kenjük be a piciket, hiszen ennyi idő kell ezeknek a termékeknek, hogy valóban ki tudják fejteni a hatásukat. A strandon pedig 2 óránként vigyük fel újra a naptejet. Mindemellett a fényvédelem része a megfelelő öltözet is. A napszúrás ellen is véd egy vékony, természetes anyagból készült, világos színű sapka – a nyakat és fület védő „légiós” verzió igen hasznos ebből a szempontból. Az UV-szűrős hosszú ujjú felsők is nagyon jók. Minden óvintézkedés ellenére igyekezzünk minél kevesebb időt tölteni a gyermekünkkel direkt napsugárzásban, különösen délelőtt 10 és délután 3 óra között. Tűző napon fektetni a kisgyermekeket tilos, keressünk árnyékos helyet, amikor csak lehet! Ha pedig előre látjuk, hogy extrém magas az UV-sugárzás, akkor inkább ne menjünk strandra.  

Figyeljünk a folyadékpótlásra!

– A napi folyadékmennyiséget ne cukros üdítőkből, szörpökből fedezzük, hanem lehetőleg tiszta vízből és időnként frissen facsart gyümölcslevekből. Szintén jó szomjoltó lehet egy kis citromos, kevés cukrot tartalmazó limonádé is. A kicsik sokszor elfelejtenek inni, esetleg nem szólnak, ha szomjasak, ezért mindig figyeljünk oda, hogy elég folyadékot fogyasszanak!

Óvjuk a pocakjukat!

– Evés után közvetlenül ne vigyük pancsolni a gyermekünket és ilyenkor kerüljük az ugrálókat, különböző aktív tevékenységeket is legalább egy fél óráig. A kisebbeknél előfordulhat, hogy nyelnek egy kis vizet vagy homok kerül a szájukba, gyakoribbak a strandfertőzések, amik hasmenéssel, bőrkiütésekkel, kötőhártya gyulladással járhatnak.  

Megelőzéssel, többek között fürdés előtti és utáni tusolással ezek kivédhetők. Sérült, sebes bőrfelülettel ne vigyünk kicsit közösségi vízbe.

Legyen nálunk elsősegélycsomag!

– A strandolós „házipatikánkba” kerüljön még szemirritáció esetére egy általános fiziológiás szemcsepp, többféle méretű ragtapasz, kötszer, sebfertőtlenítő és bélflóra regeneráló. Vigyünk magunkkal gyerekeknek való, szúnyogok és kullancsok elleni riasztó spray-t, illetve speciális kullancs kiszedő csipeszt. Ez utóbbit patikákban lehet kapni, amivel bárki szakszerűen el tudja távolítani a bőrből a kullancsot. Kevesen tudják, de ha ezt mielőbb megtesszük, megelőzhetőek a kis vérszívók által terjesztett betegségek. Kézzel összenyomva vagy bármilyen más módszerrel azonban soha ne próbálkozzunk, mert így nagy eséllyel éppen mi fogjuk a kórokozót a bőrbe préselni. Amennyiben szúnyogcsípés utáni viszketés elleni krémmel kenjük be a gyermekünket, fontos tudni, hogy ezeknek a többsége fényérzékenyít, tehát könnyebben leéghetnek, ha utána napra megyünk. Érdemes a szedett gyógyszerek betegtájékoztatóját is elolvasni, mert sok közülük szintén fényérzékenységet okozhat.

Soha ne tévesszük szem elől a gyermekünket!

– Térjünk át a balesetmegelőzésre. A legfontosabb, hogy még egy 30 centis vízben sem hagyhatjuk a gyermekünket felügyelet nélkül játszani! Nagyon fontos ezt hangsúlyozni: nincs olyan kicsi víz, amiben nem kellene a picikre vigyázni, és amiben ne történhetne pillanatok alatt baleset. Emellett arra is ügyeljünk, hogy a parton se tévesszük szem elől a gyermekünket. A strandon rengeteg az ember, mindenki ugyanúgy fürdőruhában van, így a kisgyerekek nehezebben tudják beazonosítani a szüleiket.  

Okosan válasszunk strandjátékokat!

– Mindig az életkorának, képességeinek megfelelő vízi játékokat vegyünk a gyermekünknek. Ügyeljünk rá, hogy ezek jó minőségűek legyenek. Akár egy vízipisztollyal is lehet úgy szembe találni egy másik kisgyereket, ami komoly szemsérülést okoz. Egy jópofa, állatfigurás gumimatracra is lehet, hogy fel tud mászni a kicsi, de lejönni nem tud, befordul a vízbe, és megint ott a fulladásveszély.  

Ügyeljünk a méhekre, darazsakra!

– Ne hagyjunk csecsemőt egyedül egy virágbokor mellett a babakocsiban valamilyen védő szúnyogháló nélkül. Amikor iszik, figyeljünk rá, hogy nehogy véletlenül a poharába vagy cumisüvegébe darázs vagy méh kerüljön. Amikor a strandra megérkezünk, akkor is lehetőleg ne egy virágzó, illatozó bokor vagy fa mellé telepedjünk le.