Legyenek toleránsak a munkaadók, a 6 órás munkavégzés ne csússzon át 8-9 órássá. Egyebek mellett ezeket az elvárásokat sorolta a kisgyermekes Adrienn, amikor a családbarát munkahely kritériumairól kérdezte a csalad.hu.

Otthonról dolgozni jó

„Olyan munkát végzek, ahol a vállalt munkaidőt az irodában kell tölteni, de én dönthetem el, hogy mikor érkezem és mikor távozom. Fontos azonban, hogy ne érezzem magam kellemetlenül, ha a 15 órakor lejáró munkaidőt betartom, és hazaindulok” – teszi hozzá a fiatal anyuka. Adrienn a home office megoldást nagyon jó lehetőségnek tartja, de megjegyezte: ehhez fontos lenne, hogy a munkaadó minden olyan eszközt biztosítson, mellyel otthonról tudja végezni a feladatait, például megfelelő internet, számítógép. „Szerintem ez a munkaforma nem csupán a kisgyermekesek életét könnyíti meg, hiszen a család az család marad a nagyobb gyermekekkel is, a szülői teendő az évek múlásával sem lesz kevesebb.” Szerinte az idős vagy beteg szülőket, nagyszülőket, családtagokat ápolók megbecsülése is épp olyan fontos, mint a kiskorú gyermeküket nevelőké.

Fontos hogy elismerjék: a család is számít

A fentieket felismerve és támogatva, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kilencedik alkalommal hirdette meg pályázatát családbarát munkahelyek kialakítására. A 77 millió forint keretösszegű kiírásra kis-, közepes- és nagyvállalatok, valamint költségvetési szervezetek pályázhatnak május 6-ig. A cél a családbarát munkahelyek kialakítása és fejlesztése, munkahelyi családi programok, intézkedések támogatása. A pályázat nyertesei az erkölcsi elismerés és a támogatási összeg elnyerése mellett jelentős kommunikációs és PR értéket kapnak. A jól képzett munkavállalók válogathatnak az állásajánlatok között, és szinte biztos, hogy amellett voksolnak, ahol a munkát és a magánéletet könnyebben összehangolhatják, ahol elfogadják, hogy a család éppoly fontos, mint a jól végzett munka.

Nem a munka kevesebb, a tolerancia több

Akkor családbarát egy munkahely, ha tekintettel van arra, hogy az alkalmazottak családban élnek, emiatt olyan kihívásoknak is meg kell felelniük, amelyek nem feltétlenül a munkavállaláshoz kapcsolódnak. Annál a cégnél, amelyik elnyeri az elismerést, nem a munka kevesebb, nem rövidebbek a munkanapok és hosszabbak a hétvégék. Jól kell dolgozni, de a munkaadó tekintettel van arra, hogy a munkavállalóknak családi hátterük van.

Népszerű az atipikus foglalkoztatás

A cégvezetők sokféle lehetőségben gondolkodnak. Korábban volt olyan munkahely, amelyik apáknak szóló programmal jelentkezett, máshol diákmunkát kínálnak a dolgozók gyermekei számára, van aktív nagyi program is, vagy babakelengyét is adnak az ott dolgozóknak. Másutt a gyesről, gyedről visszatérő kisgyermekes szülőknek rugalmas, atipikus formában betölthető munkalehetőséget kínálnak, és a szabadság kiválasztásában sincsenek kötöttségek. Több munkaadó a bölcsődei térítési díj jelentős részét vállalja át. Van, ahol gyermekfelügyeletet, óvodai ellátást biztosítanak, játszószobát alakítanak ki, szünidei táborokat szerveznek, vagy a cég hozzájárul a családi nyaraláshoz. Az eddigi tapasztalatok alapján egyébként a családi rendezvények, a gyermekek felügyelete és az atipikus foglalkoztatási forma a leggyakoribb családbarát eszköz.