A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a nonprofit szektorból civil szervezetek, egyházi és közintézmények.        

A két éven keresztül érvényes tanúsítvány hitelesen igazolja a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét.        

Cikksorozatunkban tíz kérdést teszünk fel Családbarát Hely tanúsító védjeggyel elismert vállalkozások, szervezetek vezetőinek. Válaszaikból olyan megvalósított ötleteket, fejlesztéseket, jó gyakorlatokat ismerhetünk meg, amelyekre példaként is tekinthetünk. 

A csaknem 75 éves múltra visszatekintő OTP Bank hazánk legnagyobb kereskedelmi bankja, amely Magyarországon több mint 10 ezer munkavállalót foglalkoztat. Az OTP Csoport több mint egy bank, hiszen számos univerzális szolgáltatást kínál leányvállalatain keresztül. Meghatározó regionális szereplő, Kelet-Közép-Európában és a legújabb akvizíciónak köszönhetően már Ázsiában is jelen van, Üzbegisztánnal együtt már 12 országban működik. Csaknem négy éve dolgozik a szervezet Humán és Szervezetfejlesztési igazgatóságán Csoknyai-Horváth Gabriella, aki rendkívül tudatosan figyel a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésére, ebben pedig férje és kilencéves kisfia is remek partner.

Mi motiválta akkor, amikor ezt a pályát választotta? Szerepet játszott ebben példakép vagy megerősítő, támogató háttér?

– Alapvetően tanári végzettségem van, és nem is a humán területen kezdtem a pályámat, de az elmúlt 20 évben a folyamatos tanulásnak köszönhetően és a különböző szakterületeken dolgozó példaképeim ösztönzésére haladtam előre. Tudatosan vágtam bele egy-egy újabb feladatba úgy, hogy az az érdeklődésemnek megfelelő legyen. Számomra fontos, hogy minden nap valami újat tanulhassak, és ez a megközelítés minden nehéz helyzeten átsegít.

Melyik, vezetőként hozott döntésére a legbüszkébb?

– Fontosnak tartom, hogy vezetőként határozottan képviseljük a családbarát szemléletet, és minél szélesebb körben terjesszük el ezt a látásmódot. Emellett azokra a döntésekre vagyok büszke, amikor olyan munkatársaknak vagy ötleteknek adhatok lehetőséget, akikben, amikben látom a potenciált. Még ha elsőre kockázatosnak tűnhet egy-egy újítás bevezetése, de mikor beválnak, és megtérül a befektetett bizalom, az valódi sikerélményt nyújt.

Milyen jó gyakorlatokat tapasztalt a munkahelyén kívül, amelyeket aztán be tudott építeni a szervezet életébe?

– Folyamatosan követjük a hazai és a külföldi trendeket, hogy minél több új ötletet tudjunk a mindennapi működésünk részévé tenni. Rendkívül hangsúlyos nálunk a fizikai- és mentális egészség megőrzése, ezért számtalan sportolási lehetőséget kínálunk, magánegészségbiztosítás keretében rendszeres szűréseket és szükség esetén orvosi kezeléseket biztosítunk munkatársainknak. Ingyenes és bizalmas telefonos konzultációs lehetőség is elérhető a számukra, ahol pszichológussal vagy mentálhigiénés szakemberrel beszélhetik meg az őket aggasztó munkahelyi vagy magánéleti problémáikat. Stresszkezelő tréningeket is biztosítunk, sőt heti rendszerességgel jelentkező belső webináriumunk van, ahol szakértők beszélgetnek egészség, család és gyermeknevelés, valamint munka-magánélet egyensúly témákban. Mindezek a megoldások valamennyi munkatársunk számára elérhetőek.

Családbarát szempontból miben egyedi az önök szervezete?

– Talán elmondhatom, hogy azért kaptuk a kiemelten családbarát minősítést a Bankszövetség ajánlásával, mert rendkívül széleskörű a munkatársainknak nyújtott portfóliónk. Nemcsak a béren kívüli juttatások, de a jó gyakorlatok tekintetében is. Rendkívül sokszínű közösség a miénk, hiszen ugyanúgy megtalálható benne a tehetséges programozó, mint a sokat tapasztalt fióki munkatárs, vagy a digitális fejlesztéseken dolgozó termékfejlesztő kolléga. Büszkék vagyunk erre a sokszínűségre, és arra, hogy az egyedülállókkal, a kisgyermekes szülőkkel vagy a nagyszülők generációjával ugyanolyan gondossággal foglalkozunk, így mindenkinek tudunk egyedi, személyre szabott, számukra megfelelő megoldásokat nyújtani.

Mi a munkahelyéhez kötődő legszebb emléke?

– A pandémia alatti karantén időszakában hónapokig nem tudtuk megrendezni a vállalati eseményeinket, de a Mikulás-ünnepségre végül megtaláltuk az ideális megoldást. Rajzversenyt hirdettünk, a rajzokat beküldő gyerekeknek pedig a „Mikulás” az ajándékokat postán eljuttatta a munkatársaink otthonába. Ott a szülők alaposan elrejtették a csomagokat, majd Zoomon felhívták a Mikulást, aki a kandalló előtt üldögélve online beszélgetett a gyerekekkel és adott pillanatban minden lurkó megkereshette az ajándékát. Erről az eseményről készült egy film, amiben feltűnt a kisfiam rajza is, és amikor meglátta az alkotását, teljesen elolvadt. Azóta is jó szívvel emlékszem erre a pillanatra.

Milyen családbarát intézkedés megléte a legfontosabb az ön számára?

– Számomra a rugalmasság a legfontosabb, és tudom, a kollégáim közül is sokan vannak ezzel így. A mi családunkban a férjem vállal nagyobb szerepet a gyermeklogisztikában, de a rugalmas időbeosztásomnak hála, hetente párszor én is odaérek a kisfiamért az iskolába. Most éppen a nyári szünetben az irodában elérhető gyermekfelügyeletben, a „Madárfészekben” játszik, és nagy megnyugvás számomra, hogy ott képzett szakemberek vigyáznak rá. Nagyon szeret anya munkahelyére bejönni.

A családbarát szemlélettel összefüggésben milyen tanácsokkal látna el más döntéshozókat, ha családbarát fejlesztésekben gondolkodnak?

– A legjobb tanácsnak a munkatársak döntésekbe való bevonását tartom. Mit sem érnek a legjobb juttatások, ha hiányzik a megértés és a támogató légkör. Nagyon fontos a párbeszéd, ezért is működik nálunk a teljes OTP Csoportra kiterjedő elkötelezettségi felmérés, amelyben több mint 40 ezer munkatársunkat kérdezzük meg évről évre, hogyan érzik magukat nálunk. Ebből hasznos visszajelzéseket kapunk a munkáról, a munkakörülményekről és a vállalati kultúráról is, erre építve fejlesztjük a mindennapi működést.

Ön személy szerint mennyire találja meg az egyensúlyt a hétköznapok során a munka és a magánélet között?

– Nagyon fontos, hogy tudatosan tervezzem a mindennapokat, mert könnyen el tud csúszni az egészséges arány. Személy szerint nagyon élvezem a munkámat, ezért előfordul, hogy egy érdekes feladatba órákra is képes vagyok beleragadni. Az utóbbi időben az elfoglaltságaim és a szabadidőm szervezését jó előre megtervezem, hogy hétközben a családdal tölthessem az estéket, hétvégén pedig sűrűn kirándulunk. Ezek az élmények mindig feltöltenek.

Van-e olyan intézkedés, amelyet feltétlenül be szeretne vezetni „házon belül”?

– A meglévők mellett több új megoldásban is gondolkodunk, és vizsgáljuk a megvalósítás lehetőségeit, így például a jövőben kiemelten fókuszálunk a női vezetők támogatására, valamint a kismamáink képzésével és munkába való visszailleszkedésével kapcsolatos kérdésekre.

Ha lehetne három ötlete, javaslata, amelyek megvalósításához mindent megkapna, mik lennének azok?

– Először is a jelenlegi jogszabályi környezetet igazítanám a vállalatok jó gyakorlataihoz, hogy a rugalmas foglalkoztatás különböző formái még szélesebb körben elérhetővé váljanak. Másodszor igen fontosnak tartom az előremutató, támogató vezetői szemléletet, ezért ebbe fektetnék időt és energiát. Harmadik javaslatként pedig a digitális fejlődéshez vezető kezdeményezéseket és képzéseket emelném ki, mert szerintem erre megy a világ, és ezért lépést kell tartanunk a munka világában is.