A fűtőberendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó rendelet 2016. július elsejei életbe lépésétől kezdődően csak olyan gázkazán beépítése engedélyezhető hazánkban, aminek a szezonális hatásfoka minimum 86 százalék. A jogszabály nem nevesíti a beépíthető készülékek típusát, de mivel a kitételnek csak kevés kazán tud megfelelni, a beépíthető gázkazánok köre lényegében a kondenzációs kazánokra szűkült. A korábbi, már elavultnak számító típusokkal szemben ezek nagy előnye, hogy hatékonyak és biztonságosak. A kazáncsere szempontjából lényegtelen, hogy csak fűtőkazánról van-e szó, vagy kombikazánról, amely meleg víz készítésére is alkalmas, átfolyós vagy tárolós rendszerben.

A legmegfelelőbb készülék kiválasztása mégsem egyszerű feladat, egy kazáncsere a drágább felújítási munkák közé tartozik. Jöjjön ezért néhány jó tanács, hogy sikerüljön a legjobb döntést meghozni. Szakértőnk Trombitás Károly gépészmérnök, épületgépészeti szakreferens, a Würth Szereléstechnika Kft. munkatársa.

1. Ajánlott olyan kazánt választani, amelyet megbízható, régóta a piacon lévő cég gyárt, hogy meghibásodás esetén a beszerelés után jónéhány évvel is rendelkezésünkre álljon szakszervíz és alkatrész. A komoly gyártók honlapján általában megtalálható az információ a szervízhálózatról.

2. Nem a méret a lényeg! Ha nagyobb teljesítményre van szükségünk, az sem jelenti feltétlenül azt, hogy nagy helyigényű készüléket kell választanunk. Kérjük szakember segítségét, aki pontosan ki tudja számolni, hogy mekkora az ingatlanunk teljesítményigénye. Általában 8-10 kW fűtési energiára van szüksége egy 100 nm-es lakásnak, amelynek a belmagassága nem több mint 3 méter és megfelelő szigeteléssel, ablakokkal van felszerelve.

3. Ha a készülék kombinált működésű (kombicirkó), akkor egyszerre képes a fűtés és a melegvíz előállítására. Ez egyben a hátránya is, hiszen egyszerre csak egy funkciót lát el: vagy meleg vizet termel, vagy fűt.

4. A készülék ára és a beszerelés költése mellett még számos tétellel kell számolnunk, hiszen a gázkazán cseréje engedélyeztetéshez kötött. A végleges ár a következőkből áll össze:

  • a kazán ára,
  • szerelvények, tartozékok anyagára (gázvezetékek, kémény, radiátorok, stb.),
  • épületgépészeti tervezés díja,
  • gázkészülék cseréjének bejelentése és a terv engedélyeztetése a gázszolgáltató által,
  • kéményseprő nyilatkozat,
  • a kazáncsere munkálatok kivitelezési díja,
  • Fi relé beépítése és EPH-jegyzőkönyv elkészítése – jogosultsággal rendelkező villanyszerelő által,
  • a gázszolgáltató ellenőrzésének díja,
  • az üzembehelyezés díja.

5. Gázkészülék cserét kizárólag fényképes igazolvánnyal, gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgálói végzetséggel rendelkező, regisztrált gázszerelő mester végezhet. Kéménybélelést szintén kizárólag fényképes igazolvánnyal rendelkező, minősitett égéstermék- elvezetőberendezés képesítésű szerelő végezhet. A jogosultság ellenőrizhető az ÉMI KHT honlapján. A gázművek kizárólag a hatályos jogszabályoknak és előírásoknak megfelelő tervet engedélyezheti – az a tervező felelőssége, hogy ismerje az előírásokat.

6. Fontos, hogy a kiválasztott készülék mindenképpen rendelkezzen C6-os minősítéssel. Ez a jelölés garantálja, hogy az új kazán szabályszerűen összeszerelhető a minősített füstelvezető rendszerekkel, vagyis a kéménnyel. A C6-os jelölést a kazán gépkönyve, CE-tanúsítványa vagy a szállítói teljesítmény nyilatkozat tartalmazza.

7. Napjainkban nem ritka, hogy a gázkészülékek képesek időjárásfüggő szabályozásra és mobiltelefonos applikáción keresztül, bárhonnan irányíthatók. Ez már nem számít luxusnak. Érdemes tehát olyan kazánt választani, ami rendelkezik ezekkel a funkciókkal, így hosszú távon energiát és költséget takaríthatunk meg.

8. Ahhoz, hogy hosszú időn át, biztonságosan üzemeljen vadonatúj fűtőberendezésünk, és ne csökkenjen a hatékonysága, ezzel együtt ne emelkedjen a gázfogyasztás, érdemes a fűtési rendszert legalább négyévente átmosatni. Ezzel eltávolítjuk az általában a szerelvények meghibásodásáért, eltömődéséért felelős rozsda- és iszaplerakódásokat. A rendszeres karbantartással bosszúságot és pénzt takaríthatunk meg!

(illusztráció: Shutterstock)