Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ajánlása szerint tejből és tejtermékekből mindennap kellene fogyasztani ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot juttassunk a szervezetünkbe. A hazai és a nemzetközi táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy annak megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják.

Számos kutatás alátámasztotta, hogy a tej olyan komplex ásványi anyag és vitamin forrás a szervezet számára, amelynek a helyettesítése mindennapos odafigyelést igényel abban az esetben, ha valaki csökkenteni szeretné a tejtermékek fogyasztását. A tejben- és tejtermékekben koncentráltan található meg számos nélkülözhetetlen ásványi anyag és vitamin, amelyek pótlása nehézkes és különös odafigyelést igényel akkor, ha például növényi italokkal szeretnénk kiváltani a tejet. Legutóbb ezt a Journal of Food Science and Technology folyóiratban közölt kutatással támasztották alá.

A tejnek nélkülözhetetlen szerepe van a csontok egészségének megőrzésében. Összehasonlításként elmondható, hogy például a magas kalciumtartalmú zöldségek közé tartozó brokkoliból körülbelül 1 kg-ot kellene elfogyasztani naponta ahhoz, hogy a szükséges kalcium mennyiséget fedezzük. A tej emellett a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat is tartalmaz, amelyek támogatják az izomépítést, illetve az izmok megfelelő működését.

Sokan egészségügyi probléma, például laktózérzékenység miatt választják a növényi italokat a tej helyett, azonban nem szabad elfelejteni, hogy manapság már szinte minden tej és tejtermék laktózmentes változata is megtalálható a boltok polcain.

Egyre több kutató, a lehetséges káros hatásokra is felhívja a figyelmet, egyebek mellett azzal érvelnek, hogy a tej a magas zsírtartalma árthat a szív-és érrendszer egészségének.

A tej ellenzői szerint rákkeltő és függőséget okozó anyagok is találhatók benne.

Az ENSZ adataiból kiderül, az európai országok között nagy különbségek vannak a tej és a tejtermékek fogyasztását illetően. Finnország élen jár a tejivásban, nemcsak Európában, hanem a világon is vezet, évi 384 literrel fejenként. A magyarok évi 161 literrel az alsó középmezőnyben találhatók. A finnek után a hollandok, majd a svédek következnek, évi 339, illetve 332 literrel évente. A legkevésbé lelkes tejivók a szlovákok, utánuk a fehéroroszok, majd az ukránok következnek (évi 129, 137 és 139 literrel).


(Fotó: Shutterstock)