– Hiszek abban, hogy egy munkahely a családot a maga számára is értéknek tekinti és a munkavállalóit valódi intézkedésekkel segíti. Ezzel a dolgozók biztonságérzetét, kitartását és hitét is támogatja ebben a felelősségben – mondta köszöntőjében Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár, majd arról beszélt, hogy a Családbarát Magyarország erősítéséért a kormányzat három kiemelt célt fogalmazott meg. 

– Fontosnak tartjuk, hogy az első gyermek a lehető legkorábbi időpontban megszülethessen, megteremtsük a család és a munka közötti minőségi kapcsolatot, és növeljük a családban az egy főre jutó jövedelmet – hangsúlyozta.

– Lényeges, ha egy munkahelyen családias a légkör, de emellett minőségi időt kell fordítanunk a családunkra is. Fontos, hogy egy munkahely elfogadja azt, ha a családban előre nem tervezett események történnek, például, ha a gyermek megbetegszik, és valamelyik szülő mellette marad. Számomra is ilyen egy igazi családbarát munkahely. Kiszámítható, megkönnyíti a családalapítást, a támogató családi háttér pedig hatékonyabbá teszi a munkavégzést. Ez a kettő erősíti és segíti, de sosem váltja fel egymást. Gratulálok a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójának, Rákossy Balázsnak az elismeréshez, legyenek büszkék arra az ott dolgozók, hogy a szervezet családbarát munkahely – zárta gondolatait az államtitkár.

„Csak megértést és biztatást kaptam”

A Családbarát Magyarország Központ egyik legfontosabb vállalása, hogy segítse az egyensúly megőrzését a családi élet és a munka között. A szervezet három éve ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, valamint szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a nonprofit szektorból civil szervezetek, egyházi és közintézmények. 

– Nyolc évvel ezelőtt, a gyermekeim születését követően, egy hosszabb szünet után tértem vissza a munka világába – emlékezett vissza Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.

– Nem kerestem még a kihívást, de egy olyan lelkesítő feladattal találtak meg, amelynek nem tudtam ellenállni. Ekkor, a Pénziránytű Alapítvány vezetése idején kerültem szoros munkakapcsolatba a szervezet egyik alapítójával, a Diákhitel Központtal. Sok kétség volt bennem, hogy miként fogom tudni összeegyeztetni a családdal kapcsolatos teendőimet a munkámmal, de az alapítóktól megértést és biztatást kaptam. Figyelembe vették a családi kötelezettségeimet, odafigyeltek rám és támogattak, amiért mindig hálás leszek. A saját bőrömön tapasztaltam, hogy a Diákhitel Központ mennyire családbarát hely, így amikor jelentkezett a tanúsítványra, szemernyi kétségem sem volt, hogy sikeres lesz az auditálási folyamat – tette hozzá az ügyvezető
 

A családbarátság egyik pillére

A két éven keresztül érvényes tanúsítvány hitelesen igazolja a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét. 

– Megtiszteltetés átvenni a tanúsítványt egy olyan szervezet vezetőjeként, amely 21 éve valódi társadalmi küldetést hajt végre – jelentette ki Rákossy Balázs, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója. – Társaságunk a fiatal egyetemisták érdekében végez támogató tevékenységet, ezzel magunk is a családbarát intézményrendszer egyik pillére vagyunk. Az elmúlt bő két évtizedben 250 ezer diplomához segítettük hozzá a felsőoktatási hallgatókat, ezzel is támogatva a magyar családokat. A társadalmi küldetésünknek megfelelően e tevékenységünk két ágon valósul meg: a fiatalokat előbb a diplomaszerzésig vezető úton kísérjük, ők pedig azzal a megnyugtató tudattal folytatják útjukat, hogy piaci értéket képviselő képesítésük birtokában alapíthatnak családot.

– Négy éve a kormányzat közreműködésével bevezettünk egy kiemelkedően családbarát intézkedést az ügyfeleink körében: a második gyermekük születésekor elengedjük a családos édesanyák diákhitelének a felét, a harmadik gyermek megszületése után pedig a tartozás teljes egészét. Nagyon népszerűnek bizonyult ez az intézkedés: az elmúlt években több mint tízezer család élt a lehetőséggel, ezzel összesen 10 milliárd forinttal tudtuk tehermentesíteni a családokat. A diákhitelezés rendszere az elmúlt évtizedek kihívásait és megpróbáltatásait kiállta, azon dolgozunk, hogy a világ jelenlegi helyzetében is válságálló legyen – tekintett előre a vezérigazgató.